Popov Dušan – TRICIKL

(1912-1981)

 


Rođen je 1912. godine u Titelu ali je detinjstvo proveo u Dubrovniku. Studirao je prava u Frajburgu 1936. godine, kada je došao u sukob sa Gestapoom. Proteran je iz Nemačke. Diplomirao je na univerzitetu u Beogradu. Tokom 1940. godine, Johan Jebzen, koji mu je pomogao pri odlasku iz Nemačke, vrbuje ga za rad u nemačkoj vojnoj obaveštajnoj službi, Abveru. Popov je pristao ali je istovremeno stupio u kontakt sa britanskom tajnom službom, preko svog brata dr Ivana Popova, koji je već radio za Intelidžend Servis.
Neposredno pred napad Nemačke na Veliku Britaniju, Dušan Popov, po nalogu Abvera, odlazi u London. Odmah po dolasku u britansku prestonicu, javlja se ser Stjuartu Menzisu, šefu operative u britanskoj tajnoj službi, koji mu je jednostavno saopštio da će «od sada raditi kao dvostruki agent». Uz pomoć britanskih operativaca, odmah počinje da stvara fiktivnu mrežu nemačkih agenata u Velikoj Britaniji, koja će sve do invazije Normandije, 6. juna 1944. godine, dostavljati Nemcima spremljenu masu lažnih podataka, koji su bili takvi da se u njih nije moglo sumnjati. U tom poslu saradnici su mu bili Ferda i Diki Metkalf. Preko svoje «nemačke veze», Johana Jezbena, tada visokog oficira Abvera, dobijao je podatke o stanju u nemačkoj armiji i o ostalim nemačkim špijunima u Velikoj Britaniji. Prema nezvaničnim podacima MI – 6 preko Popova je otkriveno nekoliko stotina nemačkih špijuna na tlu Velike Britanije.


Posle okupacije Jugoslavije 1941. godine, Popov se prijavljuje jugoslovenskoj izbegličkoj vladi u londonu i radi kao njen službenik za specijalne zadatke. Tako je Dušan Popov postao trostruki agent: za Abver je bio agent «IVAN»; za britansku tajnu službu «TRICIKL»; za izbegličku jugoslovensku vladu «DUŠKO». Tako se tajni agent «Ivan» predstavljao kao pravni zastupnik Jugoslovenskih brodarskih kompanija. Njegova glavna veza sa MI – 5 bio je pukovnik Tom E. Robertson, Šef sekcije za dezinformacije i propagandu Intelidžens Servisa. U svojstvu pravnog zastupnika Jugoslovenskih brodarskih kompanija, došao je u kontakt sa nekim predstavnicima francuskih brodarskih kompanija iz Višisjske Francuske, koji su pak, imali kontakte sa japanskim Generalštabom, koji se u to vreme jako interesovao za mogućnosti i kapaciteteitalijanske ratne luke Taranto. Tako su došli do informacije da japan priprema iznenadni napad na SAD. Informacija je prosleđena Edgaru Huveru, šefu FBI, ali Amerikanci nisu poverovali u istinitost njenog sadržaja.


Interesantno je da je Abver bio veoma zadovoljan informacijama koje je Popov dostavljao, pa je čak odlikovan i gvozdenim krstom za zasluge za Nemačku. Zvanično, Popov je rukovodio obaveštajnim punktom Abvera u Lisabonu. sa tog položaja je dostavljao dragocene podatke britanskoj tajnoj službi o situaciji u rajhu i na evropskim teritorijama.
Posle završetka II svetskog rata, Popov je prestao da se aktivno bavi obaveštajnim radom, ali je povremeno pozivan u MI – 5 i MI – 6 radi konsultacija, kada bi se za tim pojavila potreba. Memoari Dušana Popova pod naslovom «Tricikl» objavljeni su 1974. godine. Predgovor je napisao Iven Montegiu poznati britanski obaveštajac i autor knjige «Čovek koji nije postojao». On je izneo tezu da je njegov kolega Jan Fleming imao u vidu lik i delo Dušana Popova kada je stvorio čuvenog literalnog špijuna 007 Džejms Bonda. Sam Dušan Popov je tim povodom izjavio da sumlja da bi 007 od krvi i mesa preživeo više od 48 časova kao tajni agent. Popov je umro 1981. godine. U istoriji brotanske špijunaže zabeležen je kao jedan od najhrabrijih i najuspešnijih britanskih agenata. 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 24.12.2018. | Završena Radionica o otvorenim izvorima

    Dirеktоr Vојnооbаvеštајnе аgеnciје brigаdni gеnеrаl Zоrаn Stојkоvić dоdеliо је u pеtаk, 21. dеcеmbrа, sеrtifikаtе pоlаznicimа Rаdiоnicе о upоtrеbi pоdаtаkа

  • 21.12.2018. | Sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

    Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na sednicama zatvorenim za javnost, održanim 21. decembra 2018. godine, razmatrao je i usvojio izveštaje o radu Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije, za prethodni period.

  • 11.12.2018. | Sаrаdnjа sа Rаdiо-tеlеviziјоm Srbiје

    Pоlаznici Prоgrаmа stručnоg usаvršаvаnjа zа rаd u izаslаnstvimа оdbrаnе, kојi sprоvоdi Vојnооbаvеštајnа аgеnciја, pоsеtili su 5. dеcеmbrа Rаdiо-tеlеviziјu Srbiје.

Važniji linkovi

Pratite nas