Vojnoobaveštajna agencija u svom radu realizuje dve osnovne funkcije:

 

 • obaveštajno-operativnu i 
 • diplomatsku funkciju u oblasti odbrane.

Obaveštajno-operativna funkcija se obavlja u vojnoobaveštajnim centrima VOA.

Diplomatska funkcija u oblasti odbrane izvršava se u izaslanstvima odbrane, u skladu sa zakonima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

U sistemu odbrane postoji i obaveštajno-izviđačka funkcija (podfunkcija), koja se realizuje preko Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije.

Vojnoobaveštajna agencija podržava obaveštajno obezbeđenje Vojske Srbije težišno na strategijskom nivou, koje se odnosi na indikacije i upozorenja, obaveštajnu pripremu prostora angažovanja, razumevanje situacije, pripremu i zaštitu snaga. Podrška zaštiti snaga naročito je važna u multinacionalnim operacijama u inostranstvu.

Da bi se obezbedila blagovremena podrška Vojsci Srbije u realizaciji strategijskog obaveštajnog obezbeđenja, uspostavljen je adekvatan obaveštajni sistem, kojim se organizuje rad stručnih organa VOA i obaveštajnih elemenata Vojske tako da sačinjavaju funkcionalnu celinu u podršci nacionalnim interesima Republike Srbije i angažovanim snagama.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

 • 14.06.2019. | Sastanak ministra odbrane sa budućim izaslanicima odbrane

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa oficirima Vojnoobaveštajne agencije, koji će u narednom periodu preuzeti dužnost izaslanika odbrane Republike Srbije u inostranstvu.

 • 14.06.2019. | Prijem kod patrijarha Irineja

  Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej primio je 12. juna 2019. godine u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu delegaciju Vojnoobaveštajne agencije na čelu sa direktorom brigadnim generalom Zoranom Stojkovićem.

 • 06.06.2019. | Kandidati za izaslanike odbrane u poseti Generalštabu

  Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković razgovarao je danas sa oficirima koji se pripremaju za rad u izaslanstvima odbrane

Važniji linkovi

Pratite nas