Vojnoobaveštajna agencija u svom radu realizuje dve osnovne funkcije:

 

 • obaveštajno-operativnu i 
 • diplomatsku funkciju u oblasti odbrane.

Obaveštajno-operativna funkcija se obavlja u vojnoobaveštajnim centrima VOA.

Diplomatska funkcija u oblasti odbrane izvršava se u izaslanstvima odbrane, u skladu sa zakonima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

U sistemu odbrane postoji i obaveštajno-izviđačka funkcija (podfunkcija), koja se realizuje preko Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) Generalštaba Vojske Srbije.

Vojnoobaveštajna agencija podržava obaveštajno obezbeđenje Vojske Srbije težišno na strategijskom nivou, koje se odnosi na indikacije i upozorenja, obaveštajnu pripremu prostora angažovanja, razumevanje situacije, pripremu i zaštitu snaga. Podrška zaštiti snaga naročito je važna u multinacionalnim operacijama u inostranstvu.

Da bi se obezbedila blagovremena podrška Vojsci Srbije u realizaciji strategijskog obaveštajnog obezbeđenja, uspostavljen je adekvatan obaveštajni sistem, kojim se organizuje rad stručnih organa VOA i obaveštajnih elemenata Vojske tako da sačinjavaju funkcionalnu celinu u podršci nacionalnim interesima Republike Srbije i angažovanim snagama.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

 • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

  U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

 • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

  Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

 • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

  Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas