U skladu sa osnovnim opredeljenjima i načelima nacionalne bezbednosti iskazanim u Strategiji nacionalne bezbednosti i Strategiji odbrane i zakonima u oblasti bezbednosti Republike Srbije, VOA je nadležna za obavljanje obaveštajnih poslova od značaja za odbranu koji se odnose na prikupljanje, analizu, procenu, zaštitu i dostavljanje podataka i informacija o potencijalnim i realnim opasnostima, aktivnostima, planovima ili namerama stranih država i njihovih oružanih snaga, međunarodnih organizacija, grupa i pojedinaca (Zakon o Vojnobezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji, član 24),  planiranje obaveštajnog obezbeđenja MO i VS i usmeravanje obaveštajno-izviđačkih struktura (Strategijski pregled odbrane).

Podaci i informacije su vojnog, vojno-političkog i vojno-ekonomskog karaktera. Poseban značaj imaju podaci i informacije o proliferaciji naoružanja i vojne opreme i pretnjama terorizmom, koje su usmerene iz inostranstva prema sistemu odbrane Republike Srbije.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 14.06.2019. | Sastanak ministra odbrane sa budućim izaslanicima odbrane

    Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa oficirima Vojnoobaveštajne agencije, koji će u narednom periodu preuzeti dužnost izaslanika odbrane Republike Srbije u inostranstvu.

  • 14.06.2019. | Prijem kod patrijarha Irineja

    Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej primio je 12. juna 2019. godine u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu delegaciju Vojnoobaveštajne agencije na čelu sa direktorom brigadnim generalom Zoranom Stojkovićem.

  • 06.06.2019. | Kandidati za izaslanike odbrane u poseti Generalštabu

    Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković razgovarao je danas sa oficirima koji se pripremaju za rad u izaslanstvima odbrane

Važniji linkovi

Pratite nas