JOVANIĆ ĐOKO

 

 
Jovanić Đoko, general pukovnik (1948.)


Rođen u Suvaji, Dolji Lapac 1917. godine. Pre II svetskog rata đak. Član SKJ od 1936. godine. U NOR od 1941. godine. Učestvovao u pripremama ustanka u Lici. U ratu bio komandant bataljona i odreda, pomoćnik komandanta GŠ NOV i PO Hrvatske, komandant divizije i dr.

Posle rata komandant korpusa, načelnik štaba armijske oblasti, načelnik uprave Generalštaba, komandant armijske oblasti i podsekretar u Saveznom sekretarijatu za narodnu odbranu. Završio Vojnu akademiju K.E. Vorošilov u SSSR. Aktivna služba u JNA prestala mu je 1977. godine. Narodni heroj. 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

    U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

  • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

    Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

  • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

    Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas