Izaslanstva odbrane realizuju diplomatsku funkciju u oblasti odbrane i nadležna su za predstavljanje i zaštitu interesa Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije u inostranstvu.  

Izaslanstva odbrane izvršavaju svoje zadatke u skladu sa zakonima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

U ovom trenutku, u funkciji su 24 izaslanstva odbrane. U četiri države u sastavu izaslanstava nalaze se izaslanik i pomoćnik izaslanika odbrane (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka i Rusija). Ostala izaslanstva u svom sastavu imaju izaslanika (susedi - Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina; evropske zemlje - Francuska, Italija, Austrija, Grčka, Belgija, Turska, Poljska i Belorusija; Azija - Kina, UAE, Izrael i Iran; Afrika - Egipat i Alžir ). Na principu nerezidencijalne akreditacije pokriveno je još deset država (Kanada, Norveška, Slovačka, Češka, Slovenija, Kazahstan, Azerbejdžan, Ukrajina, Kipar i Španija ).

U narednom periodu planiramo da otvorimo nekoliko izaslanstava odbrane u skladu sa potrebama i ekonomskim mogućnostima naše države.

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

    U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

  • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

    Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

  • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

    Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas