Izaslanstva odbrane realizuju diplomatsku funkciju u oblasti odbrane i nadležna su za predstavljanje i zaštitu interesa Ministarstva odbrane Republike Srbije i Vojske Srbije u inostranstvu.  

Izaslanstva odbrane izvršavaju svoje zadatke u skladu sa zakonima i Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima.

U ovom trenutku, u funkciji su 29 izaslanstava odbrane. U četiri države u sastavu izaslanstava nalaze se izaslanik i pomoćnik izaslanika odbrane (Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Nemačka i Rusija). Ostala izaslanstva u svom sastavu imaju izaslanika (susedi - Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora; evropske zemlje - Francuska, Belgija, Italija, Španija, Austrija, Grčka, Turska, Poljska i Belorusija; Azija - Kina, UAE, Izrael, Azerbejdžan, Indija, Iran i Liban; Afrika - Egipat i Alžir ). Na principu nerezidencijalne akreditacije pokriveno je još deset država (Kanada, Norveška, Slovačka, Češka, Slovenija, Kazahstan, Ukrajina, Kipar, Jermenija i Saudijska Arabija ).

U narednom periodu planiramo da otvorimo nekoliko izaslanstava odbrane u skladu sa potrebama i ekonomskim mogućnostima naše države.

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas