Seemic_poster2.jpg

Potpisana izjava o saradnji vojnoobaveštajnih službi zemalja Jugoistočne Evrope

30. 09. 2010

Izjavu o saradnji između vojnoobaveštajnih službi zemalja članica Saveta za regionalnu saradnju (RCC) iz Jugoistočne Evrope, potpisalo je danas u Beogradu devet šefova vojnoobaveštajnih službi iz regiona. To je prvo usvajanje u regionu ovako važnog akta za budući rad vojnoobaveštajnih službi, u kome su se potpisnici saglasili da se uspostavi i razvija saradnja u oblasti bezbednosnih pretnji, kao i da se udruže napori u cilju poboljšanja razmene obaveštajnih podataka na regionalnom nivou. 

 
Izjava je potpisana na Drugoj konferenciji šefova vojnoobaveštajnih službi (SEEMIC), čiji je domaćin Vojnoobaveštajna agencija Ministarstva odbrane Republike Srbije, u saradnji sa Sekretarijatom Saveta za regionalnu saradnju i pod pokroviteljstvom Direktora Vojnoobaveštajnog štaba Evropske unije.
 
Konferenciju je danas u Domu garde u Topčideru otvorio ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac. Prisutne su na početku rada pozdravili generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Hido Biščević i zastupnik direktora Vojnoobaveštajne agencije Ministarstva odbrane Srbije brigadni general Dragan Vladisavljević.
 
Ministar Šutanovac je istakao trend jačanja međudržavnih odnosa u regionu u svim oblastima, naglasivši značaj multilateralne i bilateralne bezbednosne saradnje.
 
- Srbija je odlučna da očuva mir i regionalnu stabilnost i da sve probleme rešava na miran i demokratski način, kroz saradnju sa partnerskim zemljama i organizacijama. Ministarstvo odbrane aktivno doprinosi takvim inicijativama, što dodatno stabilizuje Jugoistočnu Evropu.
 
Ministar Šutanovac je naglasio pozitivan doprinos konferencije unapređenju međudržavnih odnosa među zemljama Jugoistočne Evrope. On je dodao da je uspostavljanje saradnje između vojnoobaveštajnih agencija rezultat povišene svesti o značaju regionalne bezbednosne integracije, kao i promena u prirodi bezbednosnih pretnji.
 
Generalni sekretar Biščević zahvalio je Ministarstvu odbrane Republike Srbije za podršku u organizovanju konferencije i istakao da taj događaj predstavlja veliki korak u naporima da se dalje izgrađuje međusobno poverenje u Jugoistočnoj Evropi.
 
- Saradnja između vojnoobaveštajnih službi znak je zrelosti i predanosti zemalja Jugoistočne Evrope u suprotstavljanju regionalnim bezbednosnim pretnjama, kroz organizovane i sistematske zajedničke napore. Nova Strategija i Program rada Saveta za regionalnu saradnju, za period 2011-2013, usvojeni od strane šefova država i vlada Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u junu ove godine, ističu Konferenciju šefova vojnoobaveštajnih agencija kao ključnu inicijativu u bezbednosnoj saradnji Jugoistočne Evrope.
 
Zastupnik direktora VOA brigadni general Vladisavljević je istakao da su zajednički izazovi, rizici i pretnje nametnuli potrebu za intenzivnijom regionalnom saradnjom. On je istakao ulogu vojnoobaveštajne službe u identifikovanju ključnih pretnji kao prvog koraka u izgradnji bezbednijeg regionalnog okruženja.
 
Konferencija u Beogradu okupila je je šefove i predstavnike vojnoobaveštajnih službi iz 12 zemalja Jugoistočne Evrope, Saveta za regionalnu saradnju i Vojnoobaveštajnog štaba Evropske unije. Učesnici su istakli da konferencija predstavlja značajan doprinos Ministarstva odbrane Srbije u jačanju stabilnosti i poverenja u Jugoistočnoj Evropi, istovremeno unapređujući proces evropskih integracija u regionu. 
 
Izjavu o saradnji potpisali su šefovi vojnoobaveštajnih službi Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Crna Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Republike Makedonije. Ona ostaje otvorena za potpisivanje svim šefovima vojnoobaveštajnih službi država članica Saveta za regionalnu saradnju iz Jugoistočne Evrope.
 
Proces saradnje šefova vojnoobaveštajnih službi JE, koja je počela u 2009. godini sastankom šefova vojnoobaveštajnih službi u Bukureštu, realizuje se na inicijativu Saveta za regionalnu saradnju i pod pokroviteljstvom Direktora Vojnoobaveštajnog štaba Evropske unije.
 
Konferencija šefova vojnoobaveštajnih agencija (SEEMIC) je forum visokog nivoa za vojnoobaveštajne oficire iz regiona, koja omogućava povezivanje, izgradnju odnosa i jačanje poverenja, kao osnove za unapređenje saradnje u obaveštajnoj delatnosti.
 
Domaćin trećeg SEEMIC sastanka 2011. godine biće Bosna i Hercegovina.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas