Koktel povodom dana VOA

Koktel povodom dana VOA

05. 05. 2011

Obraćanje ministra Šutanovca
Obraćanje brigadnog generala Dragana Vladisavljevića

Prijemom u kristalnoj sali Doma garde na Topčideru juče je obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije. Svečanosti, kojom se obeležava 91. godina od osnivanja Obaveštajnog odeljenja u Glavnom đeneralštabu, prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Milan Bjelica, direktori Vojnobezbednosne agencije, Bezbednosno-informativne agencije i policije, predstavnici verskih zajednica, izaslanici odbrane akreditovani u Srbiji i brojni gosti.

 
Dobrodošlicu gostima prvi je poželeo zastupnik direktora VOA brigadni general Dragan Vladisavljević i istakao da 6. maj nije samo prilika da se podsetimo nastanka Agencije, već i da sagledamo njenu ulogu u sistemu odbrane i postignute rezultate. 
 
- Uveren sam da je u godini koja je za nama Agencija u skladu sa potrebama sistema odbrane i strateškim ciljevima naše zemlje uspela da doprinese objektivnom sagledavanju bezbednosne situacije u svetu i regionu. To je onima koji donose odluke omogućilo formulisanje državnih odgovora na aktuelne bezbednosne rizike i pretnje – istakao je general Vladisavljević i dodao da će pripadnici Agencije u narednom periodu nastojati da svojim radom doprinesu većoj sigurnosti građana, zaštiti interesa i učvršćivanju ugleda naše zemlje u svetu. 
 
Čestitke svim bivšim i sadašnjim pripadnicima VOA uputio je i ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je obraćajući se prisutnima istakao značaj jačanja obaveštajnog sektora i vojnih izaslanstava.
 
- Moderni izazovi i pretnje diktiraju tempo u kome su vojne i nevojne pretnje takve da se gotovo sve vojske sveta modernizuju, smanjuju, a sa druge strane jačaju svoje obaveštajne komponente. Nekada se jačina vojske merila na komad i kilogram, a danas se meri njena efikasnost. Upravo pravovremena informacija može da bude ključ efikasnosti. Sistem odbrane se reformisao, a sa njim i obe naše agencije. Nekada su vojni izaslanici isključivo prikupljali podatke o zemlji prijema, a danas oni predstavljaju Vojsku Srbije i vojnu industriju. O tome svedoče podaci da su najvažniji partneri u namenskoj industriji upravo zemlje u kojima imamo jaka predstavništva – istakao je ministar Dragan Šutanovac i podsetio da VOA svojim radom zastupa i privredne interese Srbije u svetu. 
 
Pripadnicima Vojnoobaveštajne agencije čestitku je uputio i predsednik Srbije Boris Tadić. Predsednik je poručio da je VOA danas jedan od osnovnih činilaca bezbednosno-obaveštajnog sistema, a na njenim pripadnicima je velika odgovornost doprinosa očuvanju bezbednosti Republike Srbije i njenih građana. 
 
Svojim radom i postignutim rezultatima tokom prošle godine, dodao je, Agencija je značajno doprinela jačanju bezbednosti Srbije i tom prilikom izneo je uverenje da će to činiti i ubuduće. 
 
Između ostalih čestitke pripadnicima VOA su uputili ministar odbane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba general Miloje Miletić.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas