nacelnik VOA dan VOA.jpg

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

05. 05. 2010

Vojnoobaveštajna agencija (VOA) u Domu garde u Topčideru obeležila je svoj dan - 6. maj. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, MUP-a, verskih zajednica, vojni izaslanici akreditovani u Srbiji i brojni gosti. 

 
Pozdravljajući prisutne zastupnik direktora VOA brigadni general Dragan Vladisavljević istakao je da je „Vojnoobaveštajna agencija danas savremena organizacija čije pripadnike odlikuje profesionalizam, obrazovanje, stručnost i motivisanost“.
 
General Vladisavljević je rekao da VOA kao moderna spoljno-obaveštajna služba Ministarstva odbrane i Republike Srbije vrši obaveštajnu funkciju za potrebe odbrane države, a preko mreže izaslanstava odbrane doprinosi jačanju bilateralne vojne saradnje i predstavljanju države i Vojske u inostranstvu. 
 
„U proteklih godinu dana postignuti su dobri rezultati“, naglasio je general Vladisavljević i dodao da će Vojnoobaveštajna agencija u narednom periodu, uz maksimalno profesionalno angažovanje, nastojati da na najbolji način realizuje zadatke i doprinese bezbednosti Srbije.
 
Vojnoobaveštajna agencija svoj dan obeležava 6. maja, kada je 1920. godine stupila na snagu Uredba o Glavnom đeneralštabu i đeneralštabnoj struci Kraljevine SHS, kojom je obrazovano Obaveštajno odeljenje Glavnog đeneralštabaša. Tako je prvi put od nastanka moderne vojske na našim prostorima, obaveštajna funkcija izdvojena u posebnu organizacijsku celinu.

 

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

    U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

  • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

    Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

  • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

    Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas