Promocija monografije ''Vojnoobaveštajna služba u Srbiji''

Promocija monografije ''Vojnoobaveštajna služba u Srbiji''

05. 03. 2013

Promociji u Svečanoj sali Medija centra ''Odbrana'' prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izaslanici odbrane brojnih zemalјa, crkveni velikodostojnici, kao i brojni gosti.

Direktor VOA, brigadni general Dragan Vladisavlјević ocenio je da je monografija prilika da se ostavi trag o „lјudima iz senke“, vojnim obaveštajcima, o čijim žrtvama i herojskim podvizima javnost nije bila dovolјno upoznata.
''Ovo delo je istorijski dokaz o kontinuitetu službe, podsećanje da je vojnoobaveštajna funkcija u Srbiji stara koliko i država i njena vojska i da nikada nije izgubila na značaju. Istovremeno, ono je dragoceno za sticanje znanja i iskustava iz prošlosti'' rekao je general Vladisavlјević. On je dodao da sagledavanje sopstvene istorije pomaže da se definiše sadašnje i buduće mesto i uloga VOA. Direktor VOA naglasio je da je objavlјivanjem monografije, bogato ilustrovane vojnim dokumentima i fotografijama, od kojih su mnoge tek sada postale dostupne javnosti, odata počast svima koji su od 1884. godine, kada je osnovana ova služba, gradili temelјe Srbije i bili njena prva linija odbrane od pretnji koje dolaze iz inostranstva.
Govoreći o pripadnicima vojnoobaveštajne službe, general Vladisavlјević je rekao da oni nisu ''računali na slavu i novac, niti su očekivali javna priznanja, već ih je vodio patriotizam i odanost države i nacionalnih interesa". Prema njegovim rečima, uloga vojnoobaveštajne službe je ostala nepromenjena – da otkrije namere nosilaca bezbednosnog ugrožavanja, spreči iznenađenje i o tome pravovremeno obavesti državno i vojno rukovodstvo.

Recezent knjige, general u penziji Branko Krga istakao je izuzetan značaj funkcionisanja vojnoobaveštajne delatonosti za nacionalnu sigurnost zemlјe. On je naglasio da je ovom monografijom ukazano na posebnu vrednost te službe koja se "nikada nije bavila podrivanjem drugih država i naroda, već isklјučivo za prikuplјanje informacija u cilјu zaštite naše zemlјe".
Upravnik Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić ocenio je da je pravo vreme da ovakvo delo, koje svedoči o trajanju službe, bude prezentovano kako čitaocima, tako i stručnoj javnosti, razbijajući stereotipe o zatvorenosti službe.

U ime Uređivačkog odbora na promociji se obratio major Dragan Savić koji je istakao da je tokom istraživanja i rada na izradi monografije konsultovana obimna arhivska građa, koja se čuva u vojnim i državnim arhivama, brojna stručna literatura ali i da se razgovaralo sa nekadašnjim pripadnicima službe i njihovim porodicama.
Delove iz pojedinih dokumenata objavlјenih u monografiji čitali su glumci Vojislav Brajović i Siniša Ubović.
 


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas