20190326_naslovna.jpg

Saopštenje o tribini o NATO agresiji

29. 03. 2019

U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja kako bi inostranu javnost i kolege iz vojnodiplomatskog kora još jednom podsetili na nemile događaje od pre dve decenije, kada su naša zemlja i narod bili izloženi velikim stradanjima.

U Kulturnom centru Srbije u Parizu 26. marta 2019. godine priređena je tribina, koju je uz podršku naše ambasade i samog centra, organizovao izaslanik odbrane Srbije u Parizu pukovnik Miroslav Nikolić. Ističemo da je izaslanik odbrane dobio saglasnost od ambasade za korišćenje prostora, a da je samo uređenje bilo u nadležnosti Kulturnog centra, čiji predstavnici su prethodno upoznati sa programom tribine.

Nakon obraćanja izaslanika odbrane Srbije, zvanicama je prikazan kraći dokumentarni film o NATO agresiji u kome su prikazana stravična razaranja kojima je naša zemlja bila izložena tokom 78 dana bombardovanja i patnja civilnog stanovništva – od rušenja mostova, bacanja kasetnih bombi na civile, do uništavanja fabrika, putne i druge infrastrukture. Na tribini je govorio i penzionisani francuski oficir Žak Ogar, autor knjige „Evropa je umrla u Prištini“, koji je svedočio o svom boravku na KiM nakon NATO agresije.

Tribini su, osim predstavnika naše ambasade i Kulturnog centra, prisustvovali predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine, pripadnici oružanih snaga Francuske, vojnodiplomatskog kora iz Ruske Federacije, SAD, Grčke, Rumunije, Portugalije, Kipra, Alžira, Litvanije, Argentine, Perua i Čilea, predsednik Nacionalne federacije ''Andre Mažino'', penzionisani admiral Anri Lakaj i predstavnici Udruženja Srba u Francuskoj.

Napominjemo da je dokumentarni film o NATO agresiji prikazan i u izaslanstvima odbrane Srbije u Ankari, Budimpešti, Vašingtonu, Moskvi, Berlinu, Skoplju… Film ne izaziva prijatne osećaje, već prikazuje istinite događaje iz 1999. godine.

Podsećamo da su osnovni zadaci naših vojnodiplomatskih predstavnika da predstavljaju Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije u inostranstvu, zastupaju interese naše zemlje i šire istinu o našoj prošlosti. Na ovim osnovama su i nastupili naši vojni izaslanici, koji su se 1999. godine nalazili na položajima braneći domovinu, dok danas šire istinu upravo o tadašnjim događajima.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

    U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

  • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

    Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

  • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

    Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas