Pk Raseti francuski orden.JPG

Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

12. 03. 2019

Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza, u Ambasadi Francuske u Beogradu. Orden je, u ime francuskog predsednika Emanuela Makrona, pukovniku Rašeti uručio ambasador Frederik Mondoloni.

Prema rečima ambasadora Mondolonija, za vreme službovanja u Francuskoj od 2012. do 2016. godine pukovnik Zoran Rašeta istakao se zalaganjem za jačanje bilateralne saradnje između dve zemlje, profesionalizomom i velikom efikasnošću prilikom poseta na visokom nivou.

- Kao što znate, bratstvo po oružju je iskovano tokom Prvog svetskog rata na bojnom polju na Solunskom frontu. Obeležili smo zajedno prošle godine ovu stogodišnjicu brojnim aktivnostima, na kojima su radile Ambasada Francuske, Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Vojna akademija – podsetio je ambasador, navodeći da je značaj tih aktivnosti da omoguće da ne zaboravimo prošlost, ali i pomognu u građenju budućih odnosa u oblasti odbrane.

Ambasador Mondoloni je podvukao da su prošlogodišnji susret srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i njegove francuske koleginice Florans Parli u Prizu, kao i ministra Vulina sa državnim sekretarom pri francuskom Ministarstvu Vojske Ženevjev Darjesek u Beogradu, takođe bili prilika za francuske zvaničnike da izraze zadovoljstvo što su predstavnici Srbije zajedno sa Francuskom u brojnim mirovnim misijama.

- Srbija je zemlja Balkana koja daje najveći doprinos mirovnim misijama, bilo da su one pod zastavom Ujedinjenih Nacija ili Evropske Unije. Želim da iznova ovde podvučem da se držanje vojnika Srbije veoma ceni od strane naših vojnih lica u tim kriznim regionima i da smo u potpunosti svesni napora koji ulaže Vojska Srbije – poručio je ambasador Frederik Mondoloni.

Pukovnik Zoran Rašeta dobijeno odlikovanje ocenjuje kao potvrdu da je težnja za unapređenjem vojnih odnosa između Francuske i Srbije bila uspešna.

- Jedan od zadataka bio je da uspostavim što bolje vojne odnose između naše dve vojske, francuske i srpske. Mislim da sam u tome uspeo. Ovo je samo krajnji čin zasluga i potvrda svega onoga što smo radili zajedno – naša dva ministarstva. Svorili smo temelj za buduću dogradnju, pre svega u multinacionalnim operacijama – istako je pukovnik Rašeta i zahvalio svim svojim kolegama koje su ga u tome podržali.

Nacionalni orden za zasluge je francuski orden koga je 1963. godine uspostavio general Šarl de Gol, kako bi nagradio civile ili vojna lica za uzvišene zasluge koje su učinili na dobrobit nacije. Po protokolarnom redu, ovo odlikovanje se nalazi odmah nakon Legije časti, koja predstavlja nagradu za posebne civilne i vojne zasluge.

 

Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda

Dodela ordena
 
 

Izjava pukovnika Zorana Rašete

Izjava
 


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas