Dan veterana 2015.jpg

Pripadnici Vojnoobaveštajne agencije obeležili Dan veterana

07. 12. 2015

Beograd – Pripadnici Vojnoobaveštajne agencije (VOA) po prvi put su ove godine obeležili 4. decembar - Dan veterana. Ujedno, direktor Agencije brigadni general Slavoljub Dabić uručio je penzionisanim pripadnicima VOA vojne spomen-medalje za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SFRJ i SRJ.

Brigadni general Dabić rekao je da je tokom istorije srpski vojnik profesionalno i odgovorno obavljao svoje dužnosti i da je bio uvek uz narod u teškim vremenima.

„Obeležavanjem Dana veterana pokazuje da ne želimo da zaboravimo sve one koji su učinila dela za pamćenje, koji su dali i svoje živote za državu“, rekao je direktor VOA. Uz čestitke povodom praznika, izrazio je želju da se nikad ne ponove stradanja u ratovima, kako onim tokom devedesetih godina tako i tokom svetskih ratova.

„Siguran sam da će pripadnici Agencije, u skladu sa tradicijom, nastaviti da izvršavaju sve postavljene zadatke a u cilju odbrane i zaštite državnih interesa“, istakao je direktor Agencije. On je dodao i da mu je bila čast što je bio u prilici da uruči medalje penzionisanim pripadnicima VOA za učešće u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ.

Inače, 4. decembra 1912. godine potpisano je primirje u Prvom balkanskom ratu, i izborom tog datuma za vojni praznik obezbeđen je kontinuitet sa veteranima iz vremena 1912. godine, kada je Kraljevina Srbija, kao moderna država angažovala oko 12% svog stanovništva u ratu.

Ovom prilikom odata je i počast minutom ćutanja poginulim pripadnicima vojske u oslobodilačkim i odbrambenim ratovima i oružanim sukobima na prostoru SFRJ i SRJ.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

    U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

  • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

    Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

  • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

    Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas