20180530_naslovna.jpg

Poseta rodnoj kući Živojina Mišića

30. 05. 2018

Pripadnici Vojnoobaveštajne agencije posetili su 22. maja rodnu kuću vojvode Živojina Mišića u mestu Struganik, u opštini Mionica kod Valjeva.

Domaćin memorijalnog kompleksa u Struganiku i rođak čuvenog srpskog vojvode Miodrag Mišić ispričao je gostima zanimljive i manje poznate detalje iz biografije Živojina Mišića, sa posebnim osvrtom na njegove slavne vojničke podvige tokom Prvog svetskog rata, koji se i danas izučavaju u vojnim školama širom sveta.

„Krasili su ga čvrstina karaktera i optimizam, pa nije ni čudo što se njegove čuvene reči ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred i danas često navode. Vojvoda Mišić govorio je da je život borba, i da nije imao takve osobine, verovatno bi i ishodi bitaka koje je vodio bili drugačiji“, rekao je Miodrag Mišić.

Pripadnici VOA obišli su potom tematsku postavku, koja prati život i delo vojvode Mišića od detinjstva do smrti, i sastoji se od etnološkog i istorijskog dela.

Pukovnik Danko Štrbac uručio je Miodragu Mišiću medaljon VOA, u znak zahvalnosti za iskazano gostoprimstvo.

„Pripadnici Vojnoobaveštajne agencije ponosni su na vojvodu Mišića, a današnja poseta nas je podsetila na njegovu hrabrost i izuzetan vojnički duh, koji je večna inspiracija vojnicima i oficirima naše vojske“, naglasio je pukovnik Štrbac.

Poseta rodnoj kući Živojina Mišića organizovana je povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, sa ciljem negovanja tradicije i razvijanja morala u MO i VS. Pripadnici VOA obišli su i manastir Lelić, zadužbinu vladike Nikolaja Velimirovića, koji se takođe nalazi u okolini Valjeva.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas