30_3_2018_8_Konferencija_naslovna.JPG

Oslonac na vojnoj diplomatiji

30. 03. 2018

Osmoj konferenciji izaslanika odbrane Republike Srbije, danas su u kasarni Topčider prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Obraćajući se nakon plenarnog skupa, ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da Ministarstvo odbrane i naših 22 izaslanika u vojno-diplomatskim predstavništvima, dostojno sprovode politiku državnog rukovodstva.

- Politika predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića je politika vojne neutralnosti i politika dosledne borbe za celovitost i teritorijalni integritet Republike Srbije. Svako od naših izaslanika, kao svoj prvenstveni cilj, ima pojačanje bilateralne saradnje ali i da uvek vodi računa o tome da se državna politika sprovodi i da se ne učini ništa što može naškoditi interesima Republike Srbije i našeg naroda - rekao je ministar odbrane i dodao da Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane, gde god se nalaze, postoje i služe da bi širili istinu o Srbiji i da bi čitav svet dobro znao da je država Srbija vojno neutralna, da samostalno donosi odluke i da sama bira prijatelje. Ministar Vulin je istakao i da izaslanici odbrane značajno pomažu i kad je reč o ekonomskoj saradnji, da se proizvodi Odbrambene industrije Srbije lakše nađu na svetskom tržištu.

- To je veoma važan deo njihovih svakodnevnih aktivnosti. Najvažnije deo njihovog rada i razlog njihovog postojanja jeste da država Srbija zna da može da se osloni na svoje vojne diplomate i da, kao takva, može da bude sigurna da ćemo na svaki način, i diplomatski i ekonomski i obaveštajno, uvek biti čuvani i uvek na prvom mestu sačuvati interese Republike Srbije - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo zbog učešća na godišnjoj konferenciji izaslanika odbrane.

- To je jedan izuzetno važan sastanak jer je važno da se spoljna politika Srbije vodi u dobroj saradnji sa svim ministarstvima. U ovom slučaju, saradnja s Ministarstvom odbrane i Vojskom i izaslanicima odbrane širom sveta, od vitalnog je značaja za realizaciju i zaštitu naših državnih i nacionalnih interesa. Velika je uloga izaslanika odbrane. Mi, naravno, imamo svoje strateške prioritete koji su vezani za naše članstvo u Evropskoj uniji, za regionalnu saradnju i saradnju sa drugim zemljama, našim dugogodišnjim prijateljima, ali sigurno da je pitanje broj jedan zaštite nacionalnih i državnih interesa - borba za očuvanje našeg teritorijalnog integriteta i za dolazak do jednog prihvatljivog i trajno održivog rešenja za probleme na Kosovu i Metohiji - rekao je ministar Dačić i dodao da je, imajući u vidu geostratešku situaciju u svetu i velike turbulencije na međunarodnom planu, izuzetno važno da naši državni organi dobro sarađuju.

Ministar spoljnih poslova je istakao da će to ministarstvo nastaviti sa dobrom saradnjom sa Ministarstvom odbrane i Vojskom, kao i sa izaslanicima odbrane, "jer svi radimo za istu kuću, za Srbiju i za realizaciju naše državne i nacionalne politike".

Zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Zoran Stojković istakao je da smo danas imali priliku da prisustvujemo plenarnom delu Konferencije povodom dolaska izaslanika odbrane u Republiku Srbiju koja se realizuje na godišnjem nivou.

- Ovo je već osmi put i i postaje tradicionalno da jednom u toku godine, 5 do 6 radnih dana, izaslanici dolaze ovde kako bismo izvršili analizu njihovog rada i dali im jasne instrukcije za rad u narednom periodu. Prisutna su 22 izaslanika odbrane a mi ove godine planiramo i otvaranje dva nova izaslanstva odbrane, u Iranu i Belorusiji, tako da će se naša vojno-diplomatska mreža, a samim tim i naši kapaciteti, predstavljanje Srbije u inostranstvu, zaštita interesa Vojske i Ministarstva odbrane kao i razvijanje bilateralne vojne saradnje, u velikoj meri proširiti - rekao je pukovnik i dodao da je ovo bila odlična prilika da se ljudi, posle kraćeg boravka u inostranstvu, ponovo okupe.

On je za ovu godinu najavio "jednu malo veću smenu", nakon koje će desetak novih kolega otići u inostranstvo.

- Ovo je bila prilika i za njih da sagledaju koji su zadaci pred njima i kakve obaveze. Smatramo da je to još jedan od benefita koje smo ostvarili, a takođe, naši su izaslanici bili juče na Združenoj taktičkoj vežbi na Pasuljanskim Livadama, gde su imali priliku da sagledaju stepen obučenosti naših jedinica, i svima nam služi na ponos kako je to juče proteklo - rekao je zamenik direktora Vojno-obaveštajne agencije.

Vojnodiplomatska delatnost jedan od stubova državne diplomatije i VOA, kao nosilac te funkcije u Ministarstvu odbrane, predstavlja most koji spaja državne sa vojnim interesima.

U godini kada se obeležava 140 godina vojnodiplomatskog predstavljanja Srbije, Konferencija je odlična prilika da se analiziraju rezultati izaslanika odbrane u 2017. godini i da im se daju smernice za budući rad.

Prethodnih dana, izaslanicima odbrane, osim čelnih ljudi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, obraćali su se i predstavnici drugih državnih organa.

Konferencija traje do 4. aprila.
 

 

Izjava ministra odbrane

Izjava ministra odbrane
 
 

Izjava ministra spoljnih poslova

Izjava ministra spoljnih poslova
 
 

Izjava zamenika direktora VOA

Izjava zamenika direktora VOA
 


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas