5_3_2020_12.JPG

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

05. 03. 2020

Ministar Vulin: Vi čuvate svoj narod i svoju zemlju.

- Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić veoma vodi računa o tome šta radite, šta činite, zna vaše uspehe, zna koliko ste doprineli da naša vojska i naša obaveštajna zajednica budu sigurni i pripremljeni za dane koji dolaze i za dane u kojima smo trajali. Vrhovni komandant Vojske Srbije vodi računa o tome da svaki pripadnik vojske, a posebno obaveštajne zajednice, zna šta mu je osnovna i najvažnija dužnost – čuvati svoju zemlju i svoj narod i ne praviti nikada i nijedan kompromis sa neprijateljima naše zemlje i našeg naroda – rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin na današnjoj svečanosti povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije, održanoj u Velikoj ratnoj sali starog Generalštaba.

Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Milorad Veljović, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, narodni poslanici, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, obaveštajno-bezbednosnog sektora, verskih zajednica i brojni gosti.

Ministar Vulin je istakao da je Vojska Srbije jedna od najpoštovanijih institucija našeg naroda, poručivši da je zadatak pripadnika vojnoobaveštajne zajednice da sve nas učine sigurnim, bezbednim i da nam unapred kažu odakle zlo dolazi i šta bi trebalo učiniti da bi ono bilo sprečeno.

Danas, kao i nekada, Srbija i njen narod pred istim su pitanjima i izazovima koji su vekovima aktuelni na Balkanu, a 136 godina - podseća ministar Vulin - Srbija se organizovano trudi da sazna odakle joj preti zlo, kakva je nevolja može zadesiti i da bar korak bude ispred onih od kojih zlo dolazi.

- Da bi sačuvali mir i slobodu ne možemo se pouzdati u silu, novac i tehnologiju koja je često i skoro uvek na strani onih koji misle da je Srbija prevelika i da bi je trebalo smanjiti, unazaditi, naučiti poslušnosti. Možemo da se pouzdamo samo u naše ljude, u njihovu spremnost da uče i rade i da se žrtvuju – rekao je ministar Vulin.

Pozdravljajući prisutne, direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković istakao je da su pripadnici te službe svesni svog mesta i uloge u obaveštajno-bezbednosnoj zajednici Republike Srbije i da su sve svoje zadatke u proteklom periodu obavljali savesno i posvećeno, profesionalno i odgovorno, iako zbog prirode posla oni ostaju nepoznati široj javnosti.

- Sa one strane državne međe opstajali smo i tragali za neuhvatljivim, skrivenim namerama i skovanim zaverama onih koji ne misle dobro Srbiji - rekao je direktor Vojnoobaveštajne agencije i potvrdio da su operativni prodori ostvareni u najtežim uslovima.

On je istakao da su praćenje migratornih tokova, političko-bezbednosne situacije i nestabilnosti u mnogim državama, terorizma i sajber pretnji, ali i dalje prisutnih tradicionalnih oblika ratovanja, bili imperativ za Vojnoobaveštajnu agenciju.

- Intenzivno smo bili angažovani na prikupljanju informacija koje bi našem državnom i vojnom rukovodstvu pomogle u donošenju odluka - rekao je brigadni general Zoran Stojković i izrazio zadovoljstvo zbog značajnog kadrovskog podmlađivanja, uz poruku da su pripadnici te službe „uvek bili, jesu i biće uvek tamo gde treba da budu, na prvoj spoljnoj odbrambenoj liniji naše otadžbine.“

Za izuzetnu saradnju i doprinos radu, kao i podršku jačanju bezbednosno-obaveštajnog sistema Republike Srbije, general Stojković uručio je plakete Vojnoobaveštajne agencije ministru odbrane Aleksandru Vulinu, načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću i potpredsedniku Vlade Srbije i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću.

Vojnoobaveštajna agencija obeležava svoj dan u znak sećanja na 5. mart 1884. godine, kada je sklopu reorganizacije i modernizacije srpske vojske doneta Uredba o đeneralštabnoj struci, kojom je u okviru Operativnog odeljenja Glavnog đeneralštaba formiran Spoljni odsek, predvođen našim proslavljenim ratnikom vojvodom Radomirom Putnikom.

 

Obraćanje ministra Vulina

Obraćanje ministra Vulina
 
 

Obraćanje brigadnog generala Zorana Stojkovića

Obraćanje brigadnog generala Zorana Stojkovića
 


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas