05032019_Prijem.JPG

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

06. 03. 2019

Prijem povodom obeležavanja 5. marta Dana Vojnoobaveštajne agencije održan je večeras u Svečanoj sali Doma Garde na Topčideru.

Svečanosti su prisustvovali predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, verskih zajednica, narodni poslanici i brojni gosti.

Pozdravljajući okupljene u ime pripadnika Agencije, direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković, podsetio je da je zaštita otadžbine oduvek osnovni zadatak svakog srpskog obaveštajca, ali i da je u svim istorijskim razdobljima, posebno u ratovima, taj zadatak bio složen.

- Posao pripadnika jedine srpske spoljne obaveštajne službe, kakva je VOA, ni danas nije lakši. Obavlja se u vremenu koje je posebno dinamično i turbulentno. Svedoci smo sve bržih promena kako na globalnom tako i regionalnom planu i novih geopolitičkih okolnosti koje otežavaju procene budućih događaja. Ponašanje glavnih međunarodnih aktera je sve nepredvidivije, a poznato je da kada veliki igrači na svetskoj sceni ukrste interese, obično posledice tog sudara osete mali – naglasio je general Stojković, dodajući da je posebno ponosan na činjenicu da je VOA u takvim okolnostima uspela da održi visok kredibilitet procena o situaciji u našem okruženju, ali i u svetu.

On je posebno zahvalio pripadnicima Agencije, koji su radom i zalaganjem doprineli takvim rezultatima i učinili da ona bude moderna i sposobna da prepozna opasnosti kojima je izložena naša otadžbina.

- Takvu spoljnu obaveštajnu službu ne bismo imali da nije bilo stalne podrške i razumevanja i zahteva državnog i vojnog rukovodstva. Za rad Agencije na ovakvom nivou posebno je zaslužno Ministarstvo odbrane i naš ministar koji imaju ogromno razumevanje za naše potrebe i planove. Zahvaljujući tome, uspeli smo da podmladimo kadar i sprovedemo reorganizaciju, kao i da proširimo mrežu vojnih izaslanstava. U prošloj godini otvorili smo dva nova izaslanstva – u Belorusiji i Iranu – istakao je general Stojković dodajući da će stečeno poverenje pripadnici VOA nastojati da opravdaju podrškom razvoju bilateralne vojne i vojnoekonomske saradnje.

Prema njegovim rečima, izaslanici odbrane, osim što predstavljaju Srbiju, štite i njene interese u inostranstvu i istupaju u jedinstvenom diplomatskom frontu afirmišući državni koncept vojne neutralnosti i šireći istinu o Kosovu i Metohiji.

- Vojnoobaveštajna agencija je prisutna na mnogim mestima širom planete, ali sa žaljenjem mogu da konstatujem da nema kontinenta ili važnijeg regiona u svetu gde vladaju mir i harmonija. Trka u naoružanju, koja se u svetu zahuktala, reflektuje se i na naš region i to je nešto što nas zabrinjava kao neutralno opredeljenu zemlju. Srbija ne želi da bude izvor nestabilnosti, ali ni meta nekog budućeg konflikta i zato sa posebnom pažnjom pratimo teško objašnjivo intenzivno naoružavanje zemalja regiona Balkana, koje bi po logici stvari trebalo da se oslanjaju na kolektivnu bezbednost koja proističe iz članstva u NATO. Sprečavanje iznenađenja na strategijskom planu bio je i ostaje naš osnovni zadatak, a bezbednost naše otadžbine imperativ – zaključio je direktor Vojnoobaveštajne agencije brigadni general Zoran Stojković.

Na današnji dan pre tačno 135 godina vojnoobaveštajna služba je ustanovljena u Srpskoj vojsci kao Spoljni odsek u okviru Glavnog Đeneralštaba, predvođen našim proslavljenim ratnikom vojvodom Radomirom Putnikom.
 

 

Obraćanje brigadnog generala Stojkovića

Obraćanje brigadnog generala Stojkovića
 
 

Prijem povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije

Prijem
 


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas