Saopstenje sa prijema za dan VOA 01_03_Naslovna.jpg

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

01. 03. 2017

Povodom Dana Vojnoobaveštajne agencije (VOA) u Velikoj svečanoj sali Doma Garde na Topčideru večeras je održan prijem, kome su prisustvovali generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nedeljko Tenjović, izaslanik predsednika Milorad Simić, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, pomoćnica ministra odbrane Radmila Jagodić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog kora, verskih zajednica, kao i mnogobrojni gosti.

Dan VOA 5. mart obeležava se u čast sećanja na isti datum 1884. godine kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja Glavnog Đeneralštaba, kada je prvi put u srpskoj državi institucionalno determinisana vojnoobaveštajna delatnost.

Povodom tragičnog događaja koji se desio 28. februara t. g. u TRZ Kragujevcu, u kome je život izgubio potpukovnik Miroslav Perišić, zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Zoran Stojković, na početku obraćanja, pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju počast tragično nastradalom kolegi koji je dao život časno obavljajući svoju dužnost. Takođe, naglasio je da su misli svih večeras sa porodicama nestalih kolega kapetana Darka Kostića i civilnih lica Dejana Kovačevića i Željka Nikolića, a svim kolegama povređenim u nesrećnom događaju u Kragujevcu poželeo je brz i uspešan oporavak.

U nastavku obraćanja, zamenik direktora VOA pukovnik Zoran Stojković je rekao da su tokom 133 godine postojanja službe njeni pripadnici nastojali da idu u korak sa civilizacijskim i društvenim tokovima i da doprinesu razvoju vojne misli. Istakao je da su pripadnici službe doprineli opstanku našeg naroda i dali nemerljiv doprinos uspesima slavne srpske vojske.

„Jedina nepromenjiva za sve ove godine je bila naša misija. Kako nekada tako i danas, VOA je odgovorna za otkrivanje procesa i događaja u okruženju koji predstavljaju potencijalnu pretnju po bezbednost Republike Srbije, radi pravovremenog informisanja državnog i vojnog vrha sa ciljem sprečavanja ugrožavanja naših bezbednosnih i odbrambenih interesa“, istakao je pukovnik Stojković.

U tom kontekstu, naglasio je da „Agencija svakodnevno prati i krizna žarišta u svetu sa težištem na one regione gde su u okviru multinacionalnih operacija angažovani pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije“. Pukovnik Stojković je dodao da samopregornom radu Agencije nesumnjivo doprinosi profesionalni sklad u kolektivu satkanom od sve više mladih oba pola i iskusnih pripadnika.

Zamenik direktora VOA je ocenio „da će budućnost Republike Srbije sigurno biti puna izazova, kako „starih“ sa kojima smo se već suočavali, tako i novih, sve složenijih i neizvesnijih“. Da bi im se Agencija i dalje uspešno suprotstavljala, nastaviće kontinuirano organizaciono jačanje i modernizovanje, uz praćenje svetskih trendova ali i angažovanjem najboljeg i zadržavanjem postojećeg kadra. Pri tome VOA će biti usmerena ka budućnosti, ne zanemarujući svoju bogatu tradiciju.

Na kraju je pukovnik Stojković poručio da „imajući u vidu kapacitete Vojnoobaveštajne agencije, kvalitet njenih pripadnika, kao i veliku podršku državnog i vojnog rukovodstva koju imamo za naš rad, uveren sam da ćemo dati svoj doprinos u očuvanju bezbednosti R. Srbije„.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas