DanVoa20160303_1.jpg

Obeležen Dan Vojnoobaveštajne agencije

03. 03. 2016

Beograd, 03. mart – Povodom obeležavanja Dana Vojnoobaveštajne agencije (VOA) u zgradi Starog Generalštaba večeras je održan svečani prijem.

Ove godine se prvi put slavi Dan VOA 5. marta u znak sećanja na 1884. godinu kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja Glavnog Đeneralštaba, čime je po prvi put u modernoj srpskoj državi institucionalno zaokružena vojnoobaveštajna delatnost.

Direktor VOA brigadni general Slavoljub Dabić rekao je da su zadaci VOA i danas isti, kao i pre više od jednog veka, otkrivanje pretnji i loših namera, sprečavanje iznenađenja i pravovremeno informisanje državnog i vojnog vrha. Istakao je da je rad Agencije u proteklom periodu obeležilo intenzivno angažovanje svih njenih kapaciteta na ispunjavanju zadataka u skladu sa spoljnopolitičkim i odbrambenim interesima Republike Srbije.

„U cilju pružanja podrške državnom i vojnom rukovodstvu pripadnici VOA svakodnevno marljivo rade na prikupljanju obaveštajnih saznanja o rizicima i pretnjama iz inostranstva usmerenim protiv naše zemlje“, rekao je general Dabić.

On je dodao da Agencija kontinuirano prati i izveštava o krizama i regionima gde su angažovani ili se planira angažovanje pripadnika MO i VS u multinacionalnim operacijama, pružajući im time obaveštajnu podršku pri realizaciji postavljenih zadataka. Direktor VOA istakao je da u skladu sa vojnodiplomatskom funkcijom Agencije, izaslanici odbrane RS u 22 države na dostojanstven način predstavljaju MO i VS kao kredibilne i pouzdane partnere kao i da je ponosan na činjenicu da VOA i njeni pripadnici odgovorno i u skladu sa zakonom, na profesionalna način štite nacionalne interese Srbije.

„Vojnoobaveštajna agencija, kao nosilac obaveštajne funkcije u sistemu odbrane Republike Srbije sačuvala je ono najvrednije a to su pre svega ljudi sa integritetom, znanjem, iskustvom, timskim duhom i željom da uvek budu korak ispred događaja“, ocenio je brigadni general Dabić. Agencija je svojim radom doprinela stabilnosti sistema odbrane i bezbednosti Srbije i njenih građana a u narednom periodu će, u skladu sa ekonomskim mogućnostima, boljom organizacijom i osposobljavanjem postojećih kadrova, podići nivo operativnih i funkcionalnih sposobnosti kako bi još efikasnije odgovorila novim izazovima.

„Vojnoobaveštajna agencija i njeni pripadnici će i u budućnosti nastaviti da budu prva linija odbrane Srbije. Naš cilj je jasan – moderna i snažna obaveštajna funkcija u sistemu odbrane Republike Srbije, a vrhunski prioritet očuvanje bezbednosti R. Srbije“, zaključio je direktor VOA.

Prijemu su prisustvovali ministar odbrane Zoran Đorđević, predstavnici izvršne, sudske i zakonodavne vlasti, načelnik Generlaštaba VS general Ljubiša Diković, predstavnici Ministarstva odbrane R. Srbije i Vojske Srbije, MUP, vojnodiplomatskog kora, gosti iz javnog i kulturnog života, kao i predstavnici medija.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas