VOA logo

Obeležen Dan primirja

09. 11. 2018

U Vojnoobaveštajnoj agenciji danas je svečanim postrojavanjem pripadnika VOA obeležen 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Pukovnik Dejan Pajić istakao je tokom obraćanja da pripadnici vojske imaju dužnost da nikada ne zaborave podvige iz Prvog svetskog rata i junake – srpske vojnike, koji su se višestruko nadmoćnijem neprijatelju suprotstavljali sa nepokolebljivim uverenjem da je put ka slobodi jedini put.

„Dan primirja predstavlja praznik za čitav svet, ali i podsećanje na to koliko je mir važan. Mi u Srbiji treba da ga slavimo i istovremeno se prisetimo strašne žrtve koju su naš narod i srpska vojska podneli u najvećem svetskom ratu. S pravom treba da budemo ponosni na pretke, koji su svojom hrabrošću u borbi za slobodu zadivili ceo svet“, naglasio je pukovnik Pajić.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje. Taj dan obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Srbija je u Velikom ratu izgubila trećinu stanovništva. Pretrpela je ogromne gubitke i u odnosu na broj stanovnika je zemlja sa najvećim brojem stradalih u Prvom svetskom ratu.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 24.12.2018. | Završena Radionica o otvorenim izvorima

    Dirеktоr Vојnооbаvеštајnе аgеnciје brigаdni gеnеrаl Zоrаn Stојkоvić dоdеliо је u pеtаk, 21. dеcеmbrа, sеrtifikаtе pоlаznicimа Rаdiоnicе о upоtrеbi pоdаtаkа

  • 21.12.2018. | Sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

    Odbor za kontrolu službi bezbednosti, na sednicama zatvorenim za javnost, održanim 21. decembra 2018. godine, razmatrao je i usvojio izveštaje o radu Vojnobezbednosne i Vojnoobaveštajne agencije, za prethodni period.

  • 11.12.2018. | Sаrаdnjа sа Rаdiо-tеlеviziјоm Srbiје

    Pоlаznici Prоgrаmа stručnоg usаvršаvаnjа zа rаd u izаslаnstvimа оdbrаnе, kојi sprоvоdi Vојnооbаvеštајnа аgеnciја, pоsеtili su 5. dеcеmbrа Rаdiо-tеlеviziјu Srbiје.

Važniji linkovi

Pratite nas