VOA logo

Obeležen Dan primirja

09. 11. 2018

U Vojnoobaveštajnoj agenciji danas je svečanim postrojavanjem pripadnika VOA obeležen 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Pukovnik Dejan Pajić istakao je tokom obraćanja da pripadnici vojske imaju dužnost da nikada ne zaborave podvige iz Prvog svetskog rata i junake – srpske vojnike, koji su se višestruko nadmoćnijem neprijatelju suprotstavljali sa nepokolebljivim uverenjem da je put ka slobodi jedini put.

„Dan primirja predstavlja praznik za čitav svet, ali i podsećanje na to koliko je mir važan. Mi u Srbiji treba da ga slavimo i istovremeno se prisetimo strašne žrtve koju su naš narod i srpska vojska podneli u najvećem svetskom ratu. S pravom treba da budemo ponosni na pretke, koji su svojom hrabrošću u borbi za slobodu zadivili ceo svet“, naglasio je pukovnik Pajić.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje. Taj dan obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Srbija je u Velikom ratu izgubila trećinu stanovništva. Pretrpela je ogromne gubitke i u odnosu na broj stanovnika je zemlja sa najvećim brojem stradalih u Prvom svetskom ratu.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

    U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

  • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

    Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

  • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

    Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas