VOA logo

Obeležen Dan primirja

09. 11. 2018

U Vojnoobaveštajnoj agenciji danas je svečanim postrojavanjem pripadnika VOA obeležen 11. novembar - Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Pukovnik Dejan Pajić istakao je tokom obraćanja da pripadnici vojske imaju dužnost da nikada ne zaborave podvige iz Prvog svetskog rata i junake – srpske vojnike, koji su se višestruko nadmoćnijem neprijatelju suprotstavljali sa nepokolebljivim uverenjem da je put ka slobodi jedini put.

„Dan primirja predstavlja praznik za čitav svet, ali i podsećanje na to koliko je mir važan. Mi u Srbiji treba da ga slavimo i istovremeno se prisetimo strašne žrtve koju su naš narod i srpska vojska podneli u najvećem svetskom ratu. S pravom treba da budemo ponosni na pretke, koji su svojom hrabrošću u borbi za slobodu zadivili ceo svet“, naglasio je pukovnik Pajić.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, potpisano primirje. Taj dan obeležava se u svim zemljama koje su potpisale sporazum.

Srbija je u Velikom ratu izgubila trećinu stanovništva. Pretrpela je ogromne gubitke i u odnosu na broj stanovnika je zemlja sa najvećim brojem stradalih u Prvom svetskom ratu.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 14.06.2019. | Sastanak ministra odbrane sa budućim izaslanicima odbrane

    Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas sa oficirima Vojnoobaveštajne agencije, koji će u narednom periodu preuzeti dužnost izaslanika odbrane Republike Srbije u inostranstvu.

  • 14.06.2019. | Prijem kod patrijarha Irineja

    Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej primio je 12. juna 2019. godine u Srpskoj patrijaršiji u Beogradu delegaciju Vojnoobaveštajne agencije na čelu sa direktorom brigadnim generalom Zoranom Stojkovićem.

  • 06.06.2019. | Kandidati za izaslanike odbrane u poseti Generalštabu

    Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković razgovarao je danas sa oficirima koji se pripremaju za rad u izaslanstvima odbrane

Važniji linkovi

Pratite nas