01_03_2018_Dan_Voa_Naslovna.JPG

Ministar Vulin: Partneri smo svima, sluge nismo nikome

02. 03. 2018

U Svečanoj sali Doma Garde na Topčideru večeras je održana svečanost povodom obeležavanja 5. marta - Dana Vojnoobaveštajne agencije.

Prijemu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa članovima kolegijuma, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Narodne skupštine, državnih institucija, verskih zajednica, vojnodiplomatskog kora, kao i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministar Vulin je, tom prilikom istakao da Vojnoobaveštajna agencija nastavlja slavnu tradiciju vojnih obaveštajaca i vojnih diplomata.

- Velika su imena koja su ovu zemlju i njen narod nekada predstavljala, a nekada zastupala pred moćnim i snažnim neprijateljem. Bez naših obaveštajaca, baš i kao i naših diplomata, istorija naše vojske se ne bi pisala tako zlatnim i tako slavnim slovima. U svim ratovima koje smo vodili, a vodili smo ih bez svoje volje, na tuđu želju, zbog sile i nepravde, bili smo korak ispred onih koji su ratove vodili. I u Balkanskim ratovima, i u Prvom svetskom ratu, naši obaveštajci su znali kuda i odakle će se udariti na Srbiju, baš kao što je čitav narod slutio i osećao da se zlo sprema i da se zlu nećemo moći izmaći, ali da ćemo moći da stanemo ispred njega. U mirnim vremenima, oni su bili i jesu diplomate koji visoko pronose slavu naše vojske, onoga što proizvodimo, onoga što nudimo, onoga što želimo da naučimo od drugih, baš kao što želimo da drugi nauče od nas – istakao je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, svet se menja, i ne menja se na bolje i nije ništa bolje i sigurnije mesto, i ma kako izgledalo na lepim i udobnim diplomatskim prijemima, stara, a često i nova neprijateljstva postoje i sigurna su koliko i sakrivena.

- U svetu, u kome, sve izgleda unapred dogovoreno, sigurno, u svetu u kome veliki i moćni izgledaju sami po sebi nepobedivi i sigurni, nije sve diplomatija. Nešto je, a mogu reći i pretežno je obaveštajni rad i borba da se zaštiti ono što ne sme da se sazna, ali i da se sazna ono što drugi smatraju da treba da čuvaju samo za sebe, a tiče se naše vojske, naše zemlje i našeg naroda. Samo vojne diplomate i vojni obaveštajci moga da sačuvaju svoju zemlju, svako na svom poslu, kada treba i koliko treba – naglasio je ministar Vulin.

Partneri smo sa mnogima, dodao je on, često sa velikima i moćnima, umemo da podelimo, umemo da saznamo, da prepoznajemo zajedničke neprijatelje čovečanstva.

- Partneri smo sa svima, sluga nismo nikome i ničija veličina ni sila nisu dovoljno opravdanje da učinimo bilo šta protiv sopstvenih interesa, protiv naše slobode, naše nezavisnosti, našeg načina života. Partneri smo sa mnogima, sluge nismo nikome. Nema te veličine, nema te snage, nema te brojnosti, nema tog bogatstva zbog koga ćemo odstupiti od politike vojne neutralnosti, od ljubomornog čuvanja sopstvene teritorije, od želje da naš narod bude siguran i miran. Velike daleke svetske oluje zaslužuju naše saznanje, naše obaveštavanje, velike i daleke svetske oluje zaslužuju da znamo sve o njima, ali da budemo dovoljno daleko od njih, kada god nisu blizu naših granica. Mi jesmo pouzdan i siguran partner koji drži reč i na koga se može osloniti u svakom trenutku, bez obzira da li je u pitanju migrantska kriza, borba protiv terorizma, borba protiv organizovanog kriminala, ali niko ne sme i ne može da pomisli da su dovoljno veliki i dovoljno moćni i dovoljno jaki da mi postanemo njihove sluge i da odstupamo od sopstvenih interesa – naglasio je ministar Vulin.

On je, takođe, istakao da dokle god Srbija ima ovakvu Vojsku, diplomate i obaveštajce, može da bude sigurna i mirna, pouzdana u sebe i dane koji dolaze, dani koji jesu teški, dane koji umeju, i budu, i biće sve teži, ali dane u kojima ćemo kao i u prošlosti, moći da se oslonimo na svoju vojsku, na najbolje od njih, na one koji će da nas zastupaju, ali i da saznaju pre onih koji bi ovom narodu i ovoj zemlji naneli zlo.

- Kažu da u svetu ne postoje trajna prijateljstva, već samo interesi. Mi nemamo većeg interesa od slobode, nezavisnosti, sigurnosti ove zemlje i njenih ljudi. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – poručio je ministar Vulin na kraju svog obraćanja.

Zamenik direktora Vojnoobaveštajne agencije pukovnik Zoran Stojković, uz podsećanje na istorijat vojnoobaveštajne delatnosti na ovim prostorima, naglasio je da je pravovremeno informisanje državnog i vojnog rukovodstva i zaštita bezbednosti i interesa Republike Srbije svakodnevni posao pripadnika VOA.

- Podržavamo aktivnosti Vojske Srbije i njene misije, uključujući i sve obimnije angažovanje njenih pripadnika na kriznim područjima u svetu. Posao koji obavljamo nije jednostavan, ali jeste izazovan, traži punu posvećenost, hrabrost i, pre svega, patriotizam. Zbog toga bih želeo da odam priznanje svojim kolegama koji su zaslužni za rezultate Agencije – naglasio je pukovnik Stojković dodajući da je ponosan na činjenicu da VOA i svi njeni pripadnici na profesionalan način, poštujući zakonske okvire, štite nacionalne interese Srbije i njene građane.

On je, takođe, istakao da se karakter bezbednosnih izazova drastično promenio u 21. veku i, u skladu sa tim, rad Agencije u proteklom periodu obeležilo je intenzivno angažovanje svih njenih kapaciteta na ispunjavanju zadataka u skladu sa spoljnopolitičkim i odbrambenim interesima naše zemlje.

Prema njegovim rečima, Republika Srbija danas ima 22 izaslanstva odbrane i, što je najvažnije u svim važnim svetskim centrima i zemljama regiona.

- Obavljajući vojnodiplomatsku funkciju, VOA se stara da naši vojni izaslanici dostojno predstavljaju Republiku Srbiju, zastupaju interese Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u inostranstvu i doprinose razvoju vojno - vojne saradnje. Kako bismo odgovorili na izazove vremena koji su pred nama, nastavićemo da organizaciono jačamo, da se modernizujemo i pratimo svetske trendove u obaveštajnom radu. Državno i vojno rukovodstvo uveravamo da će VOA i svi njeni pripadnici i ubuduće biti prva linija odbrane Republike Srbije – zaključio je pukovnik Stojković.

Ove godine, VOA obeležava i značajan jubilej – 140 godina vojno-diplomatskog predstavljanja Srbije, a Dan Vojnoobaveštajne agencije obeležava se u znak sećanja na 5. mart 1884. godine, kada je Uredbom o đeneralštabnoj struci u okvirima Operativnog odeljenja Glavnog Đeneralštaba formiran Spoljni odsek, čiji je zadatak bio „proučavanje zemlje i vojske evropskih i susednih država“.
 

 

Obraćanje ministra odbrane

Obraćanje ministra odbrane
 
 

Obraćanje zamenika dirktora ВОА

Obraćanje zamenika dirktora ВОА
 
 

Proslava Dana Vojnoobaveštajne agencije

Proslava Dana Vojnoobaveštajne agencije
 


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas