MO primio delegacije VMA i VOA.jpg

Ministar Đorđević primio delegacije VMA i VOA

03. 03. 2017

Поводом Дана Војномедицинске академије и Дана Војнообавештајне агенције, министар одбране Зоран Ђорђевић примио је данас делегације те две институције.

Делегацију Војномедицинске академије предводио је заменик начелника Управе за Војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић, а делегацију Војнообавештајне агенције заменик директора ВОА пуковник Зоран Стојковић.

Том приликом, министар Ђорђевић пожелео им је много успеха у даљем раду наглашавајући да су обе институције, свака у свом домену, битне за функционисање како за систем одбране, тако и за Републику Србију.

Дан Војномедицинске академије обележава се 2. марта као сећање на 2. март 1844. године када је кнез Александар Карађорђевић потписао Указ којим се проглашава "Закон о устројенију шпитаља Централне војске". Војномедицинска академија основана је 1949. године, а нова зграда ВМА на Бањици, завршена је 1981. године.

Дан Војнообавештајне агенције, 5. март, обележава у знак сећања на 1884. годину, када је формиран Спољни одсек у оквиру Оперативног одељења главног Генералштаба, чиме је први пут у модерној српској држави институционално заокружена војнообавештајна делатност.


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

  • 29.03.2019. | Saopštenje o tribini o NATO agresiji

    U skladu sa Programom obeležavanja 20 godina od odbrane od NATO agresije, izaslanici odbrane Republike Srbije su u proteklom periodu organizovali niz događaja

  • 12.03.2019. | Pukovniku Rašeti francuski orden Nacionalnog reda za zasluge

    Nekadašnjem izaslaniku odbrane Republike Srbije u Republici Francuskoj pukovniku Zoranu Rašeti uručen je orden Nacionalnog reda za zasluge, u rangu viteza

  • 09.03.2019. | Ministar Vulin na Konferenciji izaslanika odbrane

    Sastanku u okviru Konferencije izaslanika odbrane Republike Srbije, održanom danas u Domu Garde na Topčideru, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović i članovi kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba.

Važniji linkovi

Pratite nas