Sajam_knjiga_2019_naslovna.JPG

Izazovi savremene vojne diplomatije

25. 10. 2019

Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na beogradskom Sajmu knjiga 23. oktobra 2019. godine održana je tribina o savremenoj vojnoj diplomatiji, na kojoj su učestvovali pukovnici Aleksandar Milenković i Saša Perović iz Vojnoobaveštajne agencije i major Milan Beronja iz Odseka za saradnju sa stranim vojnim predstavnicima.

Pukovnik Milenković govorio je o ulozi izaslanika odbrane i njihovim konkretnim zaduženjima, kao i o postupku selekcije i obuke oficira koji se upućuju na tu odgovornu dužnost.

“Koreni vojne diplomatije sežu u daleku prošlost. Vojni izaslanici su nekada bili glasnici vladara, odnosno, suverena, a danas je reč o kompleksnom nizu poslova i zaduženja, koji zahtevaju posebna znanja i veštine”, naglasio je pukovnik Milenković.

On je posavetovao mlade oficire koji bi jednog dana želeli da postanu izaslanici odbrane da treba da obrate pažnju na učenje stranih jezika, poznavanje vojne doktrine i strategije i svih drugih aspekata bitnih za oružane snage.

Major Milan Beronja govorio je o stranim izaslanicima odbrane akreditovanim u našoj zemlji i aktivnostima Odseka za saradnju sa stranim vojnim predstavnicima. On je izneo interesantne podatke o porastu broja aktivnosti međunarodne vojne saradnje, koju je, na primer, 2006. godine činila 741, a 2017. godine 1021 aktivnost.

Prisutne goste na tribini pukovnik Saša Perović upoznao je sa aktuelnom mrežom izaslanstava odbrane Republike Srbije i izazovima sa kojima se susreću naši izaslanici.

“Ključni izazov je brzina protoka informacija u svetu koji je postao "globalno selo". Pre dvadeset godina, kada smo upućivali ljude u neke zemlje, izgledalo je kao da idu zaista daleko, a danas je čini se sve blizu, upravo zahvaljujući tome što informacije o događaju iz najudaljenijeg dela sveta dolaze do nas gotovo momentalno“, rekao je pukovnik Perović i dodao da povećanje bilateralnih vojnih aktivnosti implicira znatno više posla za vojnu diplomatiju.

Na kraju izlaganja on je kazao da pouzdano može da tvrdi da tamo gde imamo naše izaslanike postoji i bolje razumevanje s tom državom, što svedoči da se kroz procese selekcije i obuke kandidata, koje sprovodi Agencija, dolazi do najboljih ljudi koji mogu da izađu u susret složenim izazovima vojne diplomatije.
 


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas