VOA logo

Deseta i 11. sednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti

06. 10. 2017

Odbor za kontrolu službi bezbednosti na sednici zatvorenoj za javnost održanoj 4. oktobra 2017. godine razmatrao je i usvojio Izveštaj o radu Vojnoobaveštajne agencije.

Članovi Odbora su ocenili da izveštaj Vojnoobaveštajne agencije pruža sveobuhvatan uvid u najvažnije segmente rada ove službe bezbednosti u izveštajnom periodu i konstatovali da je Agencija u izveštajnom periodu efikasno izvršavala zadatke iz svoje nadležnosti.

Uzimajući u obzir globalno bezbednosno okruženje i bezbednosne izazove u regionu, Odbor je konstatovao da Vojnoobaveštajna agencija, kao deo jedinstvenog bezbednosno-obaveštajnog sistema, sa uspehom obavlja obaveštajne poslove od značaja za bezbednost Republike Srbije, u skladu sa definisanim nadležnostima. Učestalost terorističkih napada i ogroman broj civilnih žrtava u najvećim evropskim gradovima, pokazatelj su značaja i neophodnosti jačanja obaveštajnih struktura Republike Srbije. U tom smislu Odbor je naglasio važnost i visok kvalitet rada Vojnoobaveštajne agencije.

Konstatovan je i značajan doprinos Agencije daljem razvoju bilateralne vojne i vojnoekonomske saradnje. Pozdravljajući angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u misijama u inostranstvu, pod okriljem UN i EU, Odbor je istakao značajnu ulogu koju ima Vojnoobaveštajna agencija u praćenju situacije u područjima angažovanja pripadnika MO i VS i pružanju obaveštajne podrške u realizaciji misija. Odbor daje punu podršku daljem koordiniranom radu službi bezbednosti u cilju zaštite nacionalnih interesa i bezbednosti građana R. Srbije.

Istog dana održana je sednica Odbora zatvorena za javnost na kojoj je razmotren i usvojen Izveštaj o radu generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane.

Odbor je zaključio da službe bezbednosti i u budućnosti treba da nastave sa primenom svih eventualnih preporuka generalnog inspektora i pozdravio pozitivne ocene o zakonitosti i pravilnosti rada službi bezbednosti Ministarstva odbrane koje je za izveštajni period izneo generalni inspektor. Saradnja Odbora i generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane predstavlja značajan element civilne i demokratske kontrole nad radom službi Ministarstva odbrane, koji doprinosi daljem unapređenju zakonitosti i efikasnosti rada službi. U tom smislu, Odbor je dao punu podršku generalnom inspektoru službi u vršenju kontrole nad radom službi bezbednosti Ministarstva odbrane, smatrajući da je ovakav vid kontrole značajan sa aspekta unapređenja zakonitosti i pravilnosti rada službi bezbednosti.

Sednicama je predsedavao mr Igor Bečić, predsednik Odbora a prisustvovali su sledeći članovi Odbora: Marija Obradović, Dragan Šormaz, Vladimir Đukanović i zamenik člana Odbora Vladan Zagrađanin.

Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas