29052020_1.jpg

Budući izaslanici odbrane u poseti Ministarstvu spoljnih poslova

29. 05. 2020

Dačić budućim izaslanicima odbrane: Naši nacionalni i državni interesi su na prvom mestu i uvek budite čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić obratio se danas u Ministarstvu spoljnih poslova budućim izaslanicima odbrane u SAD, Ruskoj Federaciji, Francuskoj, Nemačkoj i Bugarskoj, u okviru priprema za njihove predstojeće misije u diplomatskim predstavništvima Republike Srbije.

Ministar je istakao da su ovakvi događaji uvek dobra prilika da se istakne značaj veoma uspešne saradnje naša dva ministarstva, koja se ostvaruje u duhu zajedništva i solidarnosti na brojnim zadacima zaštite državnih interesa i efikasnog sprovođenja spoljnopolitičkih ciljeva Republike Srbije.

„Posao koji ćete obavljati neće biti ni malo jednostavan, posebno jer su bilateralni odnosi sa zemljama u koje ćete biti upućeni od velike važnosti za Republiku Srbiju. Uveren sam da ćete uz dobru saradnju sa našim kolegama u diplomatskim misijama u Moskvi, Vašingtonu, Berlinu, Parizu i Sofiji unaprediti sveukupnu saradnju sa zemljama prijema i doprineti da interesi Republike Srbije budu u većoj meri uvaženi u prestonicama u kojima ćete službovati."

U svom obraćanju, ministar je istakao da Srbija međudržavne odnose i partnerstva gradi na principima dijaloga, uzajamnog uvažavanja i poštovanja međunarodnih obaveza. Kao zemlja koja je, uprkos istorijskim iskušenjima, uvek bila privržena slobodi i pravdi, Republika Srbija nastoji da u međunarodnim odnosima bude odgovoran, predvidljiv i kredibilan partner.

„Prioriteti spoljne politike Republike Srbije, koji su istovremeno neodvojivi od zaštite nacionalne bezbednosti naše zemlje, veoma su jasno definisani. Pre svih, to je odbrana teritorijalnog integriteta, za šta je posebno važno pitanje Kosova i Metohije. Opstanak i zaštita Srba na Kosovu i Metohiji je naš važan, dugoročni cilj, ali i jedan od osnovih motiva za posvećenost dijalogu sa Prištinom. Postizanje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije vidimo kao jedini ispravni ishod procesa normalizacije odnosa, koji može biti održiv na duži rok.
Naš prioritet je i uspešno okončanje procesa pristupanja Evropskoj uniji, što je i strateški spoljnopolitički pravac Republike Srbije.
Naša država veliku pažnju posvećuje i razvoju regionalne saradnje u cilju očuvanja mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu, kao osnovnog preduslova za napredak svake zemlje pojedinačno i regiona u celini. Poslednjih nekoliko godina razvoj bilateralnih odnosa sa najmoćnijim akterima u svetu, ali i produbljivanje saradnje sa našim tradicionalnim prijateljima, beleže konstantan uzlazni trend, što je još jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije."

U narednom periodu očekuje nas nastavak intenzivnih aktivnosti u oblasti civilne i vojne diplomatije. Ponavljam, izazovi su brojni, a zadaci zahtevni, što će tražiti naše kontinuirano maksimalno zalaganje i posvećenost. Upravo se u prethodnim mesecima srpska diplomatija susrela sa jednim nesvakidašnjim izazovom – pandemijom Kovid-19, koja je na ispit stavila kapacitete čitave naše diplomatske službe.

Na kraju izlaganja, ministar je budućim izaslanicima odbrane poželeo puno uspeha u budućem radu i podsetio da uvek imaju na umu da su naši nacionalni i državni interesi na prvom mestu i da uvek i u svakoj prilici budu čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani.

„Koristite vaše znanje, iskustvo i umešnost, jer na taj način najbolje vršite svoju misiju i predstavljate svoju zemlju. Uvek ćete imati podršku kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, a mi u potpunosti računamo na vas i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije", zaključio je ministar Dačić.

„Poštovani izaslanici odbrane,

U narednom periodu očekuje nas nastavak intenzivnih aktivnosti u oblasti civilne i vojne diplomatije. Ponavljam, izazovi su brojni, a zadaci zahtevni, što će tražiti naše kontinuirano maksimalno zalaganje i posvećenost. Svi ćemo biti na tome angažovani – naša dva ministarstva, ali i druge državne institucije. U svemu tome važno mesto i ulogu imate i vi, kao budući izaslanici odbrane. Imajte na umu da morate biti spremni na sve i da za vreme vaših misija možete biti suočeni sa različitim nepredviđenim okolnostima i vanrednim situacijama. Upravo se u prethodnim mesecima srpska diplomatija susrela sa jednim nesvakidašnjim izazovom – pandemijom Kovid-19, koja je na ispit stavila kapacitete čitave naše diplomatske službe. Nadamo se da ćemo u sličnim situacijama moći da računamo na vaše angažovanje kako bismo udruženim snagama pružili zaštitu i pomoć svakom građaninu Republike Srbije, ma gde se nalazio i ma koliko ozbiljna bila pretnja sa kojom se suočava.

Želim vam puno uspeha u budućem radu i podsećam vas da uvek imete na umu da su naši nacionalni i državni interesi na prvom mestu i da uvek i u svakoj prilici budete čvrsti u stavu i odlučni u njihovoj odbrani. Koristite vaše znanje, iskustvo i umešnost, jer na taj način najbolje vršite svoju misiju i predstavljate svoju zemlju. Uvek ćete imati podršku kolega iz Ministarstva spoljnih poslova, a mi u potpunosti računamo na vas i podršku Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Hvala na pažnji."


Preuzeto sa sajta Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije


Verzija za štampu

 

A+ A-

Pretraga

Poslednje vesti

Važniji linkovi

Pratite nas