ВУЛЕТА ВУЛЕТИЋ

 
 
Генерал-потпуковник Др. Вулета Вулетић, дипл.инг.,
Рођен је 27.07.1939. године у Карађорђевцу, општина Лесковац. Основну школу је завршио у родном месту, а гимназију у Чачку 1958 године.
После гимназије, уписује и завршава ВА КоВ – смер АБХО и школу Страних језика. Од 1966 до 1971 године одлази на Војну Академију хемијске заштите у Москви, коју завршава са одличним успехом и добија звање Специјалиста првог реда из домена хемијске заштите тј. АБXО у СССР, а код нас звање дипломираног инжињера технологије.
По повратку у земљу завршава школу Оператике ЈНА, а од 1976 до 1978 године, као редовни слушалац, у Центру високих војних школа похађао је постдипломске студије Војних наука – смер Стратегија и оператика. Исте је , две године пре рока, као први у класи завршио и постао први Магистар војних наука у СФРЈ. Касније је и докторирао у истој области.
У ЈНА и ВЈ, обављао је различите дужности: од командира вода и чете, команданта батаљона, начелника рода у дивизији, преко наставника на катедри нуклеарног оружја и катедри стратегије у ШНО, до помоћника начелника за постдипломске студије и докторате у ШНО.
Јула 1984 године прелази у Кабинет ССНО, прво на дужност помоћника а затим и начелника, где остаје до 1990 године.
Указом Председништва СФРЈ од 24. септембра 1990 године постављен је за начелника Друге управе ГШ ОС СФРЈ. На тој дужности остаје до октобра 1992 године.
Последња дужност у ВЈ била је Начелник Центра високих војних школа – уједно помоћник Начелника ГШВЈ за војно школство и научну делатност.
У априлу 1998. год. одлази у инвалидску пензију.

Више пута је награђиван и одликован, а све службене оцене су му биле - нарочито се истиче. Објавио је већи број студија, књига, уџбеника, научностручних чланака и публикација. Био је Ментор и руководилац десетина тимских и појединачних научностручних радова. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 24.12.2018. | Завршена Радионица о отвореним изворима

    Директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић доделио је у петак, 21. децембра, сертификате полазницима Радионице о употреби података

  • 21.12.2018. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 21. децембра 2018. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције, за претходни период.

  • 11.12.2018. | Сарадња са Радио-телевизијом Србије

    Полазници Програма стручног усавршавања за рад у изасланствима одбране, који спроводи Војнообавештајна агенција, посетили су 5. децембра Радио-телевизију Србије.

Важнији линкови

Пратите нас