ВУЛЕТА ВУЛЕТИЋ

 
 
Генерал-потпуковник Др. Вулета Вулетић, дипл.инг.,
Рођен је 27.07.1939. године у Карађорђевцу, општина Лесковац. Основну школу је завршио у родном месту, а гимназију у Чачку 1958 године.
После гимназије, уписује и завршава ВА КоВ – смер АБХО и школу Страних језика. Од 1966 до 1971 године одлази на Војну Академију хемијске заштите у Москви, коју завршава са одличним успехом и добија звање Специјалиста првог реда из домена хемијске заштите тј. АБXО у СССР, а код нас звање дипломираног инжињера технологије.
По повратку у земљу завршава школу Оператике ЈНА, а од 1976 до 1978 године, као редовни слушалац, у Центру високих војних школа похађао је постдипломске студије Војних наука – смер Стратегија и оператика. Исте је , две године пре рока, као први у класи завршио и постао први Магистар војних наука у СФРЈ. Касније је и докторирао у истој области.
У ЈНА и ВЈ, обављао је различите дужности: од командира вода и чете, команданта батаљона, начелника рода у дивизији, преко наставника на катедри нуклеарног оружја и катедри стратегије у ШНО, до помоћника начелника за постдипломске студије и докторате у ШНО.
Јула 1984 године прелази у Кабинет ССНО, прво на дужност помоћника а затим и начелника, где остаје до 1990 године.
Указом Председништва СФРЈ од 24. септембра 1990 године постављен је за начелника Друге управе ГШ ОС СФРЈ. На тој дужности остаје до октобра 1992 године.
Последња дужност у ВЈ била је Начелник Центра високих војних школа – уједно помоћник Начелника ГШВЈ за војно школство и научну делатност.
У априлу 1998. год. одлази у инвалидску пензију.

Више пута је награђиван и одликован, а све службене оцене су му биле - нарочито се истиче. Објавио је већи број студија, књига, уџбеника, научностручних чланака и публикација. Био је Ментор и руководилац десетина тимских и појединачних научностручних радова. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас