Војнообавештајна агенција у свом раду реализује две основне функције:

 • обавештајно-оперативну и
 • дипломатску функцију у области одбране.
Обавештајно-оперативна функција се обавља у војнообавештајним центрима ВОА.
 
Дипломатска функција у области одбране извршава се у изасланствима одбране, у складу са законима и Бечком конвенцијом о дипломатским односима.
 
У систему одбране постоји и обавештајно-извиђачка функција (подфункција), која се реализује преко Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) Генералштаба Војске Србије.
 
Војнообавештајна агенција подржава обавештајно обезбеђење Војске Србије тежишно на стратегијском нивоу, које се односи на индикације и упозорења, обавештајну припрему простора ангажовања, разумевање ситуације, припрему и заштиту снага. Подршка заштити снага нарочито је важна у мултинационалним операцијама у иностранству.
 
Да би се обезбедила благовремена подршка Војсци Србије у реализацији стратегијског обавештајног обезбеђења, успостављен је адекватан обавештајни систем, којим се организује рад стручних органа ВОА и обавештајних елемената Војске тако да сачињавају функционалну целину у подршци националним интересима Републике Србије и ангажованим снагама. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

  Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

 • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

  Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

 • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

  Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас