Војнообавештајна агенција у свом раду реализује две основне функције:

 • обавештајно-оперативну и
 • дипломатску функцију у области одбране.
Обавештајно-оперативна функција се обавља у војнообавештајним центрима ВОА.
 
Дипломатска функција у области одбране извршава се у изасланствима одбране, у складу са законима и Бечком конвенцијом о дипломатским односима.
 
У систему одбране постоји и обавештајно-извиђачка функција (подфункција), која се реализује преко Управе за обавештајно-извиђачке послове (Ј-2) Генералштаба Војске Србије.
 
Војнообавештајна агенција подржава обавештајно обезбеђење Војске Србије тежишно на стратегијском нивоу, које се односи на индикације и упозорења, обавештајну припрему простора ангажовања, разумевање ситуације, припрему и заштиту снага. Подршка заштити снага нарочито је важна у мултинационалним операцијама у иностранству.
 
Да би се обезбедила благовремена подршка Војсци Србије у реализацији стратегијског обавештајног обезбеђења, успостављен је адекватан обавештајни систем, којим се организује рад стручних органа ВОА и обавештајних елемената Војске тако да сачињавају функционалну целину у подршци националним интересима Републике Србије и ангажованим снагама. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

 • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

  У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

 • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

  Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

 • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

  Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас