Опис значења симбола у знаку ВОА:


СОВА, као општеприхваћени симбол у 75% војнообавештајних институција широм света, јесте најстарији и непроменљиви симбол знања, мудрости, обавештености, свезнајуће истрајности, будности, оштрине ума, аналитичке мисли, прецизности у брзини дејства, контемплативности и тишине, вребања противника и избора и процена тих јаких акција.

ПЛАВА БОЈА (сове) је симбол истине, интелектуалне снаге, откривања, лојалности, верности, постојаности и разборитости.

САЋЕ (мрежа ћелија) је симбол бесмртности, целокупности, заједништва у дејству, ширења у изградњи, а по божанском принципу, представља најчвршћу разгранатост у свим правцима. У самом знаку (на сови) саће је шестоугаона објава светлости виших божанских димензија у материји. Као такво, представља разгранавање мреже путем ума и мудрости, кроз појединачно и групно дејство за потребе стварања мира, правде, заштите и очувања целовитости система, група и појединаца. Сова која „стоји” на репу јесте приказ њене динамике и везе са трансценденталним, кроз материју и дух у једном. Саће је у тесној вези са симболом мреже која је присутна у знаку ВОА на сиво-сребрној основи кружног штита, а представља мрежу земљине кугле у златном пресеку елипсе око сове.

ОРЕОЛ (нимб) око сове као златножута ивична линија око сове и ореол око кружног штита са текстом ВОЈНООБАВЕШТАЈНА АГЕНЦИЈА представља светокруг, духовну прозрачност, моћ генија, еманацију животне енергије и мудрости као и трансценденталну светлост знања.

Целокупни знак је ОКРУГЛИ ШТИТ, који је у доњем делу уплетен у гнездо сове, начињен од храстовог и ловоровог златног лишћа, повезан у целину државном тробојком. Округли штит је директно повезан са традицијом Словена, Срба, Немањића и Светосавља, што је видљиво у нашим манастирима, на фрескама јунака који носе округле штитове.

ХРАСТОВО И ЛОВОРОВО ЛИШЋЕ, као симбол, задире у далеку прошлост. Храстово дрво је свето дрво од Словена до данас. Остатак те традиције је у хришћанству - бадњак који значи поновно рађање, живот и благостање. ХРАСТОВО ЛИШЋЕ симболизује снагу, трајност, храброст, стаменост, жилавост и заштиту од зла. ЛОВОРОВО ЛИШЋЕ означава тријумф, победу, почаст, вечност, сазревање у знању и миру.

МАЧ је симбол заштите, моћи, ауторитета, достојанства и небеске наклоности. Представља старешинство, правду, храброст, снагу и будност. У метафизичком смислу мач је продорна моћ интелекта (ум бритак и оштар као мач), духовну одлучност, неповредивост светости, слободу, правду и једнакост. Он даље симболизује урођени дуалитет живота и смрти, активни вид воље и ратничку моћ. У хришћанству мач и крст се поистовећују са Христовим страдањем, а иначе је присутан у амблемима многих арханђела и светаца. За разлику од укрштених мачева који означавају спремност на борбу и акцију, у знаку ВОА један мач окренут у десну, мушку, позитивну хералдичку страну наговештава сигуран правац, стабилан пут и индивидуалну снагу. У идејном решењу ВОА је слабо уочљив, а ипак присутан, јер је његово дејство у овом симболу скривеног и тајновитог карактера, а његов хоризонтални положај (не динамичан) наговештава потребу за мирним решењем и дипломатијом.


Сова, света плава птица мудрости и муњевите акције, бди и лебди изнад гнезда од храстовог и ловоровог лишћа, опасаног српском тробојком и мачем. Сова разгранава саће заједништва, гради своје обавештајне невидљиве мреже у световним и духовним просторима света. Вребајући тамне мисли и грешке оних који насрћу на вишевековну традицију наших простора, сова је заштићена божанским ореолом. Својом истрајношћу и будношћу тера противнике на покајање, љубав и сарадњу.

 

Одлука о знаку припадности Војнообавештајној агенцији 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас