Припадници ВОА су официри, подофицири, државни и војни службеници и намештеници. На рад у ВОА, путем конкурса и на основу склоности и личних афинитета, примају се кандидати који су високо мотивисани,  спремни да прихвате изазов који доноси рад на занимљивом, динамичном, узбудљивом и веома одговорном послу, али тек након темељних безбедносних и психофизичких провера, као и процене интелектуалних способности и емоционалне стабилности, што је дефинисано веома строгим критеријумима.
Сложена процедура селекције условљена је високим захтевима за најквалитетнијим кадром, што је у складу са специфичностима обавештајне делатности. Као резултат постављених критеријума особе изабране за рад у ВОА поседују високу психофизичку стабилност, развијену општу интелигенцију и специфичне способности (вербалне, спацијалне, нумеричке...), сналажљивост, прилагодљивост, флексибилност и креативност у приступу разноврсним ситуацијама са којима се могу суочити.
На разним дужностима у ВОА се налазе и припадници женског пола. Тренутно жене чине 20% запослених, а тенденција је да се у овој години број повећа.
Већина припадника Агенције је, осим формалног високог образовања стеченог на војним академијама и цивилним факултетима, завршила и последипломска усавршавања - специјализације, магистеријум и докторат и одређене облике стручне едукације из области обавештајне делатности у земљи и иностранству.
Знање најмање једног страног језика је један од основних и неопходних услова за рад у ВОА и томе се придаје велики значај. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 24.12.2018. | Завршена Радионица о отвореним изворима

    Директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић доделио је у петак, 21. децембра, сертификате полазницима Радионице о употреби података

  • 21.12.2018. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 21. децембра 2018. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције, за претходни период.

  • 11.12.2018. | Сарадња са Радио-телевизијом Србије

    Полазници Програма стручног усавршавања за рад у изасланствима одбране, који спроводи Војнообавештајна агенција, посетили су 5. децембра Радио-телевизију Србије.

Важнији линкови

Пратите нас