Припадници ВОА су официри, подофицири, државни и војни службеници и намештеници. На рад у ВОА, путем конкурса и на основу склоности и личних афинитета, примају се кандидати који су високо мотивисани,  спремни да прихвате изазов који доноси рад на занимљивом, динамичном, узбудљивом и веома одговорном послу, али тек након темељних безбедносних и психофизичких провера, као и процене интелектуалних способности и емоционалне стабилности, што је дефинисано веома строгим критеријумима.
Сложена процедура селекције условљена је високим захтевима за најквалитетнијим кадром, што је у складу са специфичностима обавештајне делатности. Као резултат постављених критеријума особе изабране за рад у ВОА поседују високу психофизичку стабилност, развијену општу интелигенцију и специфичне способности (вербалне, спацијалне, нумеричке...), сналажљивост, прилагодљивост, флексибилност и креативност у приступу разноврсним ситуацијама са којима се могу суочити.
На разним дужностима у ВОА се налазе и припадници женског пола. Тренутно жене чине 20% запослених, а тенденција је да се у овој години број повећа.
Већина припадника Агенције је, осим формалног високог образовања стеченог на војним академијама и цивилним факултетима, завршила и последипломска усавршавања - специјализације, магистеријум и докторат и одређене облике стручне едукације из области обавештајне делатности у земљи и иностранству.
Знање најмање једног страног језика је један од основних и неопходних услова за рад у ВОА и томе се придаје велики значај. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас