Припадници ВОА су официри, подофицири, државни и војни службеници и намештеници. На рад у ВОА, путем конкурса и на основу склоности и личних афинитета, примају се кандидати који су високо мотивисани,  спремни да прихвате изазов који доноси рад на занимљивом, динамичном, узбудљивом и веома одговорном послу, али тек након темељних безбедносних и психофизичких провера, као и процене интелектуалних способности и емоционалне стабилности, што је дефинисано веома строгим критеријумима.
Сложена процедура селекције условљена је високим захтевима за најквалитетнијим кадром, што је у складу са специфичностима обавештајне делатности. Као резултат постављених критеријума особе изабране за рад у ВОА поседују високу психофизичку стабилност, развијену општу интелигенцију и специфичне способности (вербалне, спацијалне, нумеричке...), сналажљивост, прилагодљивост, флексибилност и креативност у приступу разноврсним ситуацијама са којима се могу суочити.
На разним дужностима у ВОА се налазе и припадници женског пола. Тренутно жене чине 20% запослених, а тенденција је да се у овој години број повећа.
Већина припадника Агенције је, осим формалног високог образовања стеченог на војним академијама и цивилним факултетима, завршила и последипломска усавршавања - специјализације, магистеријум и докторат и одређене облике стручне едукације из области обавештајне делатности у земљи и иностранству.
Знање најмање једног страног језика је један од основних и неопходних услова за рад у ВОА и томе се придаје велики значај. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас