ЈОВАНИЋ ЂОКО

 

 
Јованић Ђоко, генерал пуковник (1948.)


Рођен у Суваји, Дољи Лапац 1917. године. Пре II светског рата ђак. Члан СКЈ од 1936. године. У НОР од 1941. године. Учествовао у припремама устанка у Лици. У рату био командант батаљона и одреда, помоћник команданта ГШ НОВ и ПО Хрватске, командант дивизије и др.

После рата командант корпуса, начелник штаба армијске области, начелник управе Генералштаба, командант армијске области и подсекретар у Савезном секретаријату за народну одбрану. Завршио Војну академију К.Е. Ворошилов у СССР. Активна служба у ЈНА престала му је 1977. године. Народни херој. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас