ЈОВАНИЋ ЂОКО

 

 
Јованић Ђоко, генерал пуковник (1948.)


Рођен у Суваји, Дољи Лапац 1917. године. Пре II светског рата ђак. Члан СКЈ од 1936. године. У НОР од 1941. године. Учествовао у припремама устанка у Лици. У рату био командант батаљона и одреда, помоћник команданта ГШ НОВ и ПО Хрватске, командант дивизије и др.

После рата командант корпуса, начелник штаба армијске области, начелник управе Генералштаба, командант армијске области и подсекретар у Савезном секретаријату за народну одбрану. Завршио Војну академију К.Е. Ворошилов у СССР. Активна служба у ЈНА престала му је 1977. године. Народни херој. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас