Попов Душан – ТРИЦИКЛ

(1912-1981)

 


Рођен је 1912. године у Тителу али је детињство провео у Дубровнику. Студирао је права у Фрајбургу 1936. године, када је дошао у сукоб са Гестапоом. Протеран је из Немачке. Дипломирао је на универзитету у Београду. Током 1940. године, Јохан Јебзен, који му је помогао при одласку из Немачке, врбује га за рад у немачкој војној обавештајној служби, Абверу. Попов је пристао али је истовремено ступио у контакт са британском тајном службом, преко свог брата др Ивана Попова, који је већ радио за Интелиџенд Сервис.
Непосредно пред напад Немачке на Велику Британију, Душан Попов, по налогу Абвера, одлази у Лондон. Одмах по доласку у британску престоницу, јавља се сер Стјуарту Мензису, шефу оперативе у британској тајној служби, који му је једноставно саопштио да ће «од сада радити као двоструки агент». Уз помоћ британских оперативаца, одмах почиње да ствара фиктивну мрежу немачких агената у Великој Британији, која ће све до инвазије Нормандије, 6. јуна 1944. године, достављати Немцима спремљену масу лажних података, који су били такви да се у њих није могло сумњати. У том послу сарадници су му били Ферда и Дики Меткалф. Преко своје «немачке везе», Јохана Језбена, тада високог официра Абвера, добијао је податке о стању у немачкој армији и о осталим немачким шпијунима у Великој Британији. Према незваничним подацима МИ – 6 преко Попова је откривено неколико стотина немачких шпијуна на тлу Велике Британије.


После окупације Југославије 1941. године, Попов се пријављује југословенској избегличкој влади у лондону и ради као њен службеник за специјалне задатке. Тако је Душан Попов постао троструки агент: за Абвер је био агент «ИВАН»; за британску тајну службу «ТРИЦИКЛ»; за избегличку југословенску владу «ДУШКО». Тако се тајни агент «Иван» представљао као правни заступник Југословенских бродарских компанија. Његова главна веза са МИ – 5 био је пуковник Том Е. Робертсон, Шеф секције за дезинформације и пропаганду Интелиџенс Сервиса. У својству правног заступника Југословенских бродарских компанија, дошао је у контакт са неким представницима француских бродарских компанија из Вишисјске Француске, који су пак, имали контакте са јапанским Генералштабом, који се у то време јако интересовао за могућности и капацитетеиталијанске ратне луке Таранто. Тако су дошли до информације да јапан припрема изненадни напад на САД. Информација је прослеђена Едгару Хуверу, шефу ФБИ, али Американци нису поверовали у истинитост њеног садржаја.


Интересантно је да је Абвер био веома задовољан информацијама које је Попов достављао, па је чак одликован и гвозденим крстом за заслуге за Немачку. Званично, Попов је руководио обавештајним пунктом Абвера у Лисабону. са тог положаја је достављао драгоцене податке британској тајној служби о ситуацији у рајху и на европским територијама.
После завршетка II светског рата, Попов је престао да се активно бави обавештајним радом, али је повремено позиван у МИ – 5 и МИ – 6 ради консултација, када би се за тим појавила потреба. Мемоари Душана Попова под насловом «Трицикл» објављени су 1974. године. Предговор је написао Ивен Монтегиу познати британски обавештајац и аутор књиге «Човек који није постојао». Он је изнео тезу да је његов колега Јан Флеминг имао у виду лик и дело Душана Попова када је створио чувеног литералног шпијуна 007 Џејмс Бонда. Сам Душан Попов је тим поводом изјавио да сумља да би 007 од крви и меса преживео више од 48 часова као тајни агент. Попов је умро 1981. године. У историји бротанске шпијунаже забележен је као један од најхрабријих и најуспешнијих британских агената. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас