Димитријевић Дрaгутин – АПИС

(1884-1917)

 


Рођен 18. августа 1876. године, пуковник Српске војске. Био је главни организатор завере официра која је извршила Мајски преврат (11. јуна 1903. године по новом календару), током којег је убијен краљ Александар Обреновић са супругом Драгом Машин, а доведен на престо краљ Петар I Карађорђевић.

Од 1904. године, био је члан Главног одбора четничке акције. Био је лични пратилац и телохранитељ принца престолонаследника Ђорђа за којег је закључио да неће бити добар владар. На његову иницијативу и инсистирање, краљ Петар I је променио право и одлуку да принц Ђорђе наследи престо у корист свог другог сина, Александра. У то време, принц Александар је био кадет у пажевском корпусу руског цара а Апис је био задужен од стране краља Петра I да, кроз контакте са руском царском службом безбедности, Охраном, води рачуна о безбедности принца.

Почетком 1911. године, пришао је, а потом постао и члан Врховне централне управе тајне завереничке организације »Уједињење или смрт«. У I светском рату био је руководилац обавештајне службе Главног генералштаба, начелник штаба Ужичке војске, Тимочке војске и на Солунском фронту, помоћник начелника штаба 3. армије.

Због неслагања са одлукама принца Александра, наводно је изјавио да ће, како га је уздигао тако и срушити и довести на престо следећег по реду Карађорђевића. То је било довољно да се покрене тајна истрага о активностима пуковника Аписа, те да се он, са целом групом припадника организације »Уједињење или смрт«, изведе пред суд, осуди на смрт и стреља. Ухапшен је 28. децембра 1916. године, и на инсценираном Солунском процесу, са још десетином својих истомишљеника, због тобожњег организовања атентата на регента Александра, осуђен на смрт и стрељан 26. јуна 1917. године.

На иницијативу Александра Ранковића 1953. године, покренут је поступак за обнављање процеса, који је обновљен у Београду, преиспитани су сви поднети докази и преостали живи сведоци и донета је одлука о рехабилитацији Аписа и целе групе са њим осуђених српских официра – обавештајаца и патриота који су са њима били повезани. 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас