Изасланства одбране реализују дипломатску функцију у области одбране и надлежна су за представљање и заштиту интереса Министарства одбране Републике Србије и Војске Србије у иностранству.  
Изасланства одбране извршавају своје задатке у складу са законима и Бечком конвенцијом о дипломатским односима.
У овом тренутку, у функцији су 31 изасланстaвo одбране. У четири државе у саставу изасланстава налазе се изасланик и помоћник изасланика одбране (Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Немачка и Русија). Остала изасланства у свом саставу имају изасланика (суседи - Хрватска, Мађарска, Румунија, Бугарска, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Црна Гора; европске земље - Француска, Белгија, Италија, Шпанија, Аустрија, Грчка, Турcка, Пољска и Белорусија; Азија - Кина, УАЕ, Израел, Азербејџан, Индија, Иран, Индонезија, Либан и Сирија; Африка - Египат и Алжир). На принципу нерезиденцијалне акредитације покривено је још десет држава (Канада, Норвешка, Словачка, Чешка, Словенија,  Казахстан, Украјина, Кипар, Јерменија и Саудијска Арабија ).
У наредном периоду планирамо да отворимо неколико изасланстава одбране у складу са потребама и економским могућностима наше државе.
 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас