skupstina_naslovna.jpg

Седница Одбора за контролу служби безбедности

30. 12. 2019


На 33, 34. и 35. седници које су одржане 27. децембра 2019. године Одбор за контролу служби безбедности разматрао је и усвојио Извештај о раду Безбедносно-информативне агенције и Извештај о стању безбедности Републике Србије, као и Извештај о раду Војнообавештајне агенције и Извештај о раду Војнобезбедносне агенције за период од 1. априла до 30. септембра 2019. године.

На седницама су разматрани и усвојени записници из надзорних посета службама безбедности које је Одбор спровео у претходном периоду.

У дискусији је оцењено да је стање безбедности у Републици Србији стабилно и поред континуиране изложености наше државе различитим безбедносним изазовима, ризицима и претњама чије је испољавање мањег или већег интензитета. Посебно су сагледани ризици и претње глобалног и регионалног карактера.

У извештајном периоду ангажовање служби безбедности било је превасходно усмерено на заштиту виталних националних интереса Републике Србије. Службе су се у оквиру својих законских овлашћења фокусирале на кључне ризике и претње по безбедност-активности страних обавештајних служби, злоупотребу илегалних миграција за терористичке активности, сепаратизам, верски, етнички и идеолошки екстремизам и организовани криминал.

Констатовано је да службе безбедности континуирано раде на неутралисању идентификованих безбедносних ризика и претњи територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије.

Поздрављена је редовна размена информација између служби безбедности, као и размена информација и унапређење сарадње са другим надлежним државним органима. Одбор је позитивно оценио настојање служби безбедности да континуирано унапређују билатералну и мултилатералну сарадњу са партнерским службама, као и са државним органима Републике Србије.

Пошто је у претходном периоду Одбор уручио плакету директору Безбедносно-информативне агенције, данас су плакете Одбора за контролу служби безбедности за допринос и јачање капацитета сектора безбедности и цивилне контроле служби безбедности уручене бригадном генералу Зорану Стојковићу, директору Војнообавештајне агенције и бригадном генералу Ђури Јованићу, директору Војнобезбедносне агенције.


(Преузето са сајта Народне скупштине)

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас