Seemic_poster2.jpg

Потписана изјава о сарадњи војнообавештајних служби земаља Југоисточне Европе

30. 09. 2010

Изјаву о сарадњи између војнообавештајних служби земаља чланица Савета за регионалну сарадњу (RCC) из Југоисточне Европе, потписало је данас у Београду девет шефова војнообавештајних служби из региона. То је прво усвајање у региону овако важног акта за будући рад војнообавештајних служби, у коме су се потписници сагласили да се успостави и развија сарадња у области безбедносних претњи, као и да се удруже напори у циљу побољшања размене обавештајних података на регионалном нивоу. 

 
Изјава је потписана на Другој конференцији шефова војнообавештајних служби (SEEMIC), чији је домаћин Војнообавештајна агенција Министарства одбране Републике Србије, у сарадњи са Секретаријатом Савета за регионалну сарадњу и под покровитељством Директорa Војнообавештајног штаба Европске уније.
 
Конференцију је данас у Дому гарде у Топчидеру отворио министар одбране Србије Драган Шутановац. Присутне су на почетку рада поздравили генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Хидо Бишчевић и заступник директора Војнообавештајне агенције Министарства одбране Србије бригадни генерал Драган Владисављевић.
 
Министар Шутановац је истакао тренд јачања међудржавних односа у региону у свим областима, нагласивши значај мултилатералне и билатералне безбедносне сарадње.
 
- Србија је одлучна да очува мир и регионалну стабилност и да све проблеме решава на миран и демократски начин, кроз сарадњу са партнерским земљама и организацијама. Министарство одбране активно доприноси таквим иницијативама, што додатно стабилизује Југоисточну Европу.
 
Министар Шутановац је нагласио позитиван допринос конференције унапређењу међудржавних односа међу земљама Југоисточне Европе. Он је додао да је успостављање сарадње између војнообавештајних агенција резултат повишене свести о значају регионалне безбедносне интеграције, као и промена у природи безбедносних претњи.
 
Генерални секретар Бишчевић захвалио је Министарству одбране Републике Србије за подршку у организовању конференције и истакао да тај догађај представља велики корак у напорима да се даље изграђује међусобно поверење у Југоисточној Европи.
 
- Сарадња између војнообавештајних служби знак је зрелости и преданости земаља Југоисточне Европе у супротстављању регионалним безбедносним претњама, кроз организоване и систематске заједничке напоре. Нова Стратегија и Програм рада Савета за регионалну сарадњу, за период 2011-2013, усвојени од стране шефова држава и влада Процеса сарадње у југоисточној Европи (SEECP) у јуну ове године, истичу Конференцију шефова војнообавештајних агенција као кључну иницијативу у безбедносној сарадњи Југоисточне Европе.
 
Заступник директора ВОА бригадни генерал Владисављевић је истакао да су заједнички изазови, ризици и претње наметнули потребу за интензивнијом регионалном сарадњом. Он је истакао улогу војнообавештајне службе у идентификовању кључних претњи као првог корака у изградњи безбеднијег регионалног окружења.
 
Конференција у Београду окупила је је шефове и представнике војнообавештајних служби из 12 земаља Југоисточне Европе, Савета за регионалну сарадњу и Војнообавештајног штаба Европске уније. Учесници су истакли да конференција представља значајан допринос Министарства одбране Србије у јачању стабилности и поверења у Југоисточној Европи, истовремено унапређујући процес европских интеграција у региону. 
 
Изјаву о сарадњи потписали су шефови војнообавештајних служби Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Молдавије, Црна Горе, Румуније, Србије, Словеније и Републике Македоније. Она остаје отворена за потписивање свим шефовима војнообавештајних служби држава чланица Савета за регионалну сарадњу из Југоисточне Европе.
 
Процес сарадње шефова војнообавештајних служби ЈЕ, која је почела у 2009. години састанком шефова војнообавештајних служби у Букурешту, реализује се на иницијативу Савета за регионалну сарадњу и под покровитељством Директора Војнообавештајног штаба Европске уније.
 
Конференција шефова војнообавештајних агенција (SEEMIC) је форум високог нивоа за војнообавештајне официре из региона, која омогућава повезивање, изградњу односа и јачање поверења, као основе за унапређење сарадње у обавештајној делатности.
 
Домаћин трећег SEEMIC састанка 2011. године биће Босна и Херцеговина.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас