20180530_naslovna.jpg

Посета родној кући Живојина Мишића

30. 05. 2018

Припадници Војнообавештајне агенције посетили су 22. маја родну кућу војводе Живојина Мишића у месту Струганик, у општини Мионица код Ваљева.

Домаћин меморијалног комплекса у Струганику и рођак чувеног српског војводе Миодраг Мишић испричао је гостима занимљиве и мање познате детаље из биографије Живојина Мишића, са посебним освртом на његове славне војничке подвиге током Првог светског рата, који се и данас изучавају у војним школама широм света.

Красили су га чврстина карактера и оптимизам, па није ни чудо што се његове чувене речи ко сме тај може, ко не зна за страх, тај иде напред и данас често наводе. Војвода Мишић говорио је да је живот борба, и да није имао такве особине, вероватно би и исходи битака које је водио били другачији“, рекао је Миодраг Мишић.

Припадници ВОА обишли су потом тематску поставку, која прати живот и дело војводе Мишића од детињства до смрти, и састоји се од етнолошког и историјског дела.

Пуковник Данко Штрбац уручио је Миодрагу Мишићу медаљон ВОА, у знак захвалности за исказано гостопримство.

Припадници Војнообавештајне агенције поносни су на војводу Мишића, а данашња посета нас је подсетила на његову храброст и изузетан војнички дух, који је вечна инспирација војницима и официрима наше војске, нагласио је пуковник Штрбац.

Посета родној кући Живојина Мишића организована је поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, са циљем неговања традиције и развијања морала у МО и ВС.

Припадници ВОА обишли су и манастир Лелић, задужбину владике Николаја Велимировића, који се такође налази у околини Ваљева.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 24.12.2018. | Завршена Радионица о отвореним изворима

    Директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић доделио је у петак, 21. децембра, сертификате полазницима Радионице о употреби података

  • 21.12.2018. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 21. децембра 2018. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције, за претходни период.

  • 11.12.2018. | Сарадња са Радио-телевизијом Србије

    Полазници Програма стручног усавршавања за рад у изасланствима одбране, који спроводи Војнообавештајна агенција, посетили су 5. децембра Радио-телевизију Србије.

Важнији линкови

Пратите нас