30_3_2018_8_Konferencija_naslovna.JPG

Ослонац на војној дипломатији

30. 03. 2018

Осмој конференцији изасланика одбране Републике Србије, данас су у касарни Топчидер присуствовали министар одбране Александар Вулин, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Обраћајући се након пленарног скупа, министар одбране Александар Вулин је истакао да Министарство одбране и наших 22 изасланика у војно-дипломатским представништвима, достојно спроводе политику државног руководства.

- Политика председника Републике Србије и врховног команданта Војске Републике Србије Александра Вучића је политика војне неутралности и политика доследне борбе за целовитост и територијални интегритет Републике Србије. Свако од наших изасланика, као свој првенствени циљ, има појачање билатералне сарадње али и да увек води рачуна о томе да се државна политика спроводи и да се не учини ништа што може нашкодити интересима Републике Србије и нашег народа - рекао је министар одбране и додао да Војска Србије и Министарство одбране, где год се налазе, постоје и служе да би ширили истину о Србији и да би читав свет добро знао да је држава Србија војно неутрална, да самостално доноси одлуке и да сама бира пријатеље.
Министар Вулин је истакао и да изасланици одбране значајно помажу и кад је реч о економској сарадњи, да се производи Одбрамбене индустрије Србије лакше нађу на светском тржишту.

- То је веома важан део њихових свакодневних активности. Најважније део њиховог рада и разлог њиховог постојања јесте да држава Србија зна да може да се ослони на своје војне дипломате и да, као таква, може да буде сигурна да ћемо на сваки начин, и дипломатски и економски и обавештајно, увек бити чувани и увек на првом месту сачувати интересе Републике Србије - рекао је министар одбране Александар Вулин.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изразио је задовољство због учешћа на годишњој конференцији изасланика одбране.
 

- То је један изузетно важан састанак јер је важно да се спољна политика Србије води у доброј сарадњи са свим министарствима. У овом случају, сарадња с Министарством одбране и Војском и изасланицима одбране широм света, од виталног је значаја за реализацију и заштиту наших државних и националних интереса. Велика је улога изасланика одбране. Ми, наравно, имамо своје стратешке приоритете који су везани за наше чланство у Европској унији, за регионалну сарадњу и сарадњу са другим земљама, нашим дугогодишњим пријатељима, али сигурно да је питање број један заштите националних и државних интереса - борба за очување нашег територијалног интегритета и за долазак до једног прихватљивог и трајно одрживог решења за проблеме на Косову и Метохији - рекао је министар Дачић и додао да је, имајући у виду геостратешку ситуацију у свету и велике турбуленције на међународном плану, изузетно важно да наши државни органи добро сарађују.

Министар спољних послова је истакао да ће то министарство наставити са добром сарадњом са Министарством одбране и Војском, као и са изасланицима одбране, "јер сви радимо за исту кућу, за Србију и за реализацију наше државне и националне политике".

Заменик директора Војнообавештајне агенције пуковник Зоран Стојковић истакао је да смо данас имали прилику да присуствујемо пленарном делу Конференције поводом доласка изасланика одбране у Републику Србију која се реализује на годишњем нивоу.

- Ово је већ осми пут и и постаје традиционално да једном у току године, 5 до 6 радних дана, изасланици долазе овде како бисмо извршили анализу њиховог рада и дали им јасне инструкције за рад у наредном периоду. Присутна су 22 изасланика одбране а ми ове године планирамо и отварање два нова изасланства одбране, у Ирану и Белорусији, тако да ће се наша војно-дипломатска мрежа, а самим тим и наши капацитети, представљање Србије у иностранству, заштита интереса Војске и Министарства одбране као и развијање билатералне војне сарадње, у великој мери проширити - рекао је пуковник и додао да је ово била одлична прилика да се људи, после краћег боравка у иностранству, поново окупе.

Он је за ову годину најавио "једну мало већу смену", након које ће десетак нових колега отићи у иностранство.

- Ово је била прилика и за њих да сагледају који су задаци пред њима и какве обавезе. Сматрамо да је то још један од бенефита које смо остварили, а такође, наши су изасланици били јуче на Здруженој тактичкој вежби на Пасуљанским Ливадама, где су имали прилику да сагледају степен обучености наших јединица, и свима нам служи на понос како је то јуче протекло - рекао је заменик директора Војно-обавештајне агенције.

Војнодипломатска делатност један од стубова државне дипломатије и ВОА, као носилац те функције у Министарству одбране, представља мост који спаја државне са војним интересима.

У години када се обележава 140 година војнодипломатског представљања Србије, Конференција је одлична прилика да се анализирају резултати изасланика одбране у 2017. години и да им се дају смернице за будући рад.

Претходних дана, изасланицима одбране, осим челних људи Министарства одбране и Војске Србије, обраћали су се и представници других државних органа.

Конференција траје до 4. априла.  

 

Изјава министра одбране

Изјава министра одбране
 
 

Изјава министра спољних послова

Изјава министра спољних послова
 
 

Изјава заменика директора ВОА

Изјава заменика директора ВОА
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас