20190326_naslovna.jpg

Саопштење о трибини о НАТО агресији

29. 03. 2019

У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја како би инострану јавност и колеге из војнодипломатског кора још једном подсетили на немиле догађаје од пре две деценије, када су наша земља и народ били изложени великим страдањима.

У Културном центру Србије у Паризу 26. марта 2019. године приређена је трибина, коју је уз подршку наше амбасаде и самог центра, организовао изасланик одбране Србије у Паризу пуковник Мирослав Николић. Истичемо да је изасланик одбране добио сагласност од амбасаде за коришћење простора, а да је само уређење било у надлежности Културног центра, чији представници су претходно упознати са програмом трибине.

Након обраћања изасланика одбране Србије, званицама је приказан краћи документарни филм о НАТО агресији у коме су приказана стравична разарања којима је наша земља била изложена током 78 дана бомбардовања и патња цивилног становништва – од рушења мостова, бацања касетних бомби на цивиле, до уништавања фабрика, путне и друге инфраструктуре. На трибини је говорио и пензионисани француски официр Жак Огар, аутор књиге „Европа је умрла у Приштини“, који је сведочио о свом боравку на КиМ након НАТО агресије.

Трибини су, осим представника наше амбасаде и Културног центра, присуствовали представници амбасаде Босне и Херцеговине, припадници оружаних снага Француске, војнодипломатског кора из Руске Федерације, САД, Грчке, Румуније, Португалије, Кипра, Алжира, Литваније, Аргентине, Перуа и Чилеа, председник Националне федерације ''Андре Мажино'', пензионисани адмирал Анри Лакај и представници Удружења Срба у Француској.

Напомињемо да је документарни филм о НАТО агресији приказан и у изасланствима одбране Србије у Анкари, Будимпешти, Вашингтону, Москви, Берлину, Скопљу… Филм не изазива пријатне осећаје, већ приказује истините догађаје из 1999. године.

Подсећамо да су основни задаци наших војнодипломатских представника да представљају Министарство одбране и Војску Србије у иностранству, заступају интересе наше земље и шире истину о нашој прошлости. На овим основама су и наступили наши војни изасланици, који су се 1999. године налазили на положајима бранећи домовину, док данас шире истину управо о тадашњим догађајима.
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас