Odbor za kontrolu službi bezbednosti_1.jpg

Одбор за контролу служби безбедности у надзорној посети Дирекцији Војнообавештајне агенције

28. 12. 2016

Одбор за контролу служби безбедности, у складу са Планом рада Одбора за 2016. годину, реализовао је надзорну посету Дирекцији Војнообавештајне агенције, 27. децембра 2016. године.

Делегацију Одбора предводио је шеф делегације, председник Одбора мр Игор Бечић. У раду делегације Одбора која је обавила надзорну посету учествовали су народни посланици чланови Одбора: Драган Шормаз, Владимир Ђукановић, Марија Обрадовић, Мехо Омеровић и Звонимир Ђокић, заменик члана Одбора.

У складу са овлашћењима, чланови делегације Одбора за контролу служби безбедности извршили су надзор над законитошћу рада Дирекције Војнообавештајне агенције и остварили непосредан увид у документацију која се односи на примену посебних поступака и мера за тајно прикупљање података из надлежности Војнообавештајне агенције. Чланови делегације Одбора информисани су о активностима које Војнообавештајна агенција предузима а које се односе на прикупљање, анализу, процену, заштиту и достављање података и информација о потенцијалним и реалним опасностима.

Руководиоци појединих организационих јединица Војнообавештајне агенције упознали су чланове делегације Одбора са начином и методологијом рада, као и са документацијом и процедурама примене посебних поступака и мера. Народним посланицима омогућен је приступ и разговор са припадницима организационе јединице Војнообавештајне агенције која, у оквиру својих надлежности и овлашћења, прикупља податке из јавних извора. Припадници Војнообавештајне агенције су током надзора активно учествовали и пружили исцрпна образложења и одговоре на питања која су постављали чланови делегације Одбора.

Чланови Одбора оценили су да Војнообавештајна агенција прати безбедносну ситуацију и реагује сходно овлашћењима које има на основу закона. Поздравили су активности у светлу актуелних дешавања и великог прилива избеглица, на плану борбе против тероризма, као и остваривање сарадње и размене информација са службама безбедности страних земаља с обзиром на то да је безбедност недељива и да не познаје границе, и да обавештајна сарадња са безбедносним структурама других земаља свакако доприноси изналажењу адекватних одговора за сваку будућу ситуацију која нас може задесити.

Делегација Одбора установила је да Војнообавештајна агенција поступа у складу са делокругом рада и законом прописаним процедурама. Позитивно је оцењен рад припадника Војнообавештајне агенције и наглашена пуна подршка њиховом даљем ангажовању на реализацији тежишних задатака.

Посетом Дирекције Војнообавештајне агенције заокружен је циклус надзорних посета дирекцијама служби безбедности, а у наредном периоду Одбор ће наставити активан надзор над радом служби безбедности у циљу повећања ефикасности рада служби безбедности.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас