Odbor za kontrolu službi bezbednosti_1.jpg

Одбор за контролу служби безбедности у надзорној посети Дирекцији Војнообавештајне агенције

28. 12. 2016

Одбор за контролу служби безбедности, у складу са Планом рада Одбора за 2016. годину, реализовао је надзорну посету Дирекцији Војнообавештајне агенције, 27. децембра 2016. године.

Делегацију Одбора предводио је шеф делегације, председник Одбора мр Игор Бечић. У раду делегације Одбора која је обавила надзорну посету учествовали су народни посланици чланови Одбора: Драган Шормаз, Владимир Ђукановић, Марија Обрадовић, Мехо Омеровић и Звонимир Ђокић, заменик члана Одбора.

У складу са овлашћењима, чланови делегације Одбора за контролу служби безбедности извршили су надзор над законитошћу рада Дирекције Војнообавештајне агенције и остварили непосредан увид у документацију која се односи на примену посебних поступака и мера за тајно прикупљање података из надлежности Војнообавештајне агенције. Чланови делегације Одбора информисани су о активностима које Војнообавештајна агенција предузима а које се односе на прикупљање, анализу, процену, заштиту и достављање података и информација о потенцијалним и реалним опасностима.

Руководиоци појединих организационих јединица Војнообавештајне агенције упознали су чланове делегације Одбора са начином и методологијом рада, као и са документацијом и процедурама примене посебних поступака и мера. Народним посланицима омогућен је приступ и разговор са припадницима организационе јединице Војнообавештајне агенције која, у оквиру својих надлежности и овлашћења, прикупља податке из јавних извора. Припадници Војнообавештајне агенције су током надзора активно учествовали и пружили исцрпна образложења и одговоре на питања која су постављали чланови делегације Одбора.

Чланови Одбора оценили су да Војнообавештајна агенција прати безбедносну ситуацију и реагује сходно овлашћењима које има на основу закона. Поздравили су активности у светлу актуелних дешавања и великог прилива избеглица, на плану борбе против тероризма, као и остваривање сарадње и размене информација са службама безбедности страних земаља с обзиром на то да је безбедност недељива и да не познаје границе, и да обавештајна сарадња са безбедносним структурама других земаља свакако доприноси изналажењу адекватних одговора за сваку будућу ситуацију која нас може задесити.

Делегација Одбора установила је да Војнообавештајна агенција поступа у складу са делокругом рада и законом прописаним процедурама. Позитивно је оцењен рад припадника Војнообавештајне агенције и наглашена пуна подршка њиховом даљем ангажовању на реализацији тежишних задатака.

Посетом Дирекције Војнообавештајне агенције заокружен је циклус надзорних посета дирекцијама служби безбедности, а у наредном периоду Одбор ће наставити активан надзор над радом служби безбедности у циљу повећања ефикасности рада служби безбедности.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас