Одбор за безбедност Народне Скупштине Републике Србије прихватио извештај о раду ВОА

28. 12. 2010

У уторак 28. децембра 2010. године Војнообавештајна агенција је поднела шестомесечни извештај о раду Одбору за безбедност Скупштине Србије. Одбором је председавао господин Душан Бајатовић. У уводном излагању, заступник директора ВОА бригадни генерал Драган Владисављевић истакао је да је услове у којима је Војнообавештајна агенција реализовала задатке током друге половине 2010. године карактерисао низ важних догађаја и појава у свету и нашем непосредном окружењу који утичу на положај наше земље и њену безбедност. Државно руководство, систем одбране и Војска Србије редовно су информисани о свим појавама нарушавања безбедности у свету и операцијама у оквиру борбе против тероризма. 

 
Према извештају ВОА, Балкан је крајем 2010. године релативно стабилно подручје, мада ситуација у БиХ, на КиМ и у Македонији и даље привлачи међународну пажњу. Битан фактор који негативно утиче како на политичку тако и безбедносну ситуацију у свим државама региона је други талас глобалне економске кризе. Позитивна тенденција је да је билатерална сарадња у региону интензивирана, али и даље постоје проблеми који оптерећују међудржавне односе. 
 
Доминантан утицај на безбедност Републике Србије у другој половини 2010 имало је стање на Косову и Метохији. Са становишта стабилности и угрожености српског становништва на КиМ ВОА је пратила реализацију друге фазе смањења КФОР и јачање извршних функција мисије ЕУЛЕКС на северу Покрајине.
 
У погледу рада изасланстава одбране отворена су изасланства одбране Р. Србије у Босни и Херцеговини јуна 2010. године, у Либији и Шпанији јула, док је изасланство у Израелу привремено затворено. Тежишта рада изасланстава одбране су била на представљању МО и Војске Србије и ангажовању у оквиру војно-дипломатских мисија у земљама пријема, прикупљању података од значаја за систем одбране и билатералној и мултилатералној сарадњи у области одбране. 
 
Извештај ВОА присутни чланови Одбора за безбедност Скупштине Србије усвојили су једногласно.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас