Одбор за безбедност Народне Скупштине Републике Србије прихватио извештај о раду ВОА

28. 12. 2010

У уторак 28. децембра 2010. године Војнообавештајна агенција је поднела шестомесечни извештај о раду Одбору за безбедност Скупштине Србије. Одбором је председавао господин Душан Бајатовић. У уводном излагању, заступник директора ВОА бригадни генерал Драган Владисављевић истакао је да је услове у којима је Војнообавештајна агенција реализовала задатке током друге половине 2010. године карактерисао низ важних догађаја и појава у свету и нашем непосредном окружењу који утичу на положај наше земље и њену безбедност. Државно руководство, систем одбране и Војска Србије редовно су информисани о свим појавама нарушавања безбедности у свету и операцијама у оквиру борбе против тероризма. 

 
Према извештају ВОА, Балкан је крајем 2010. године релативно стабилно подручје, мада ситуација у БиХ, на КиМ и у Македонији и даље привлачи међународну пажњу. Битан фактор који негативно утиче како на политичку тако и безбедносну ситуацију у свим државама региона је други талас глобалне економске кризе. Позитивна тенденција је да је билатерална сарадња у региону интензивирана, али и даље постоје проблеми који оптерећују међудржавне односе. 
 
Доминантан утицај на безбедност Републике Србије у другој половини 2010 имало је стање на Косову и Метохији. Са становишта стабилности и угрожености српског становништва на КиМ ВОА је пратила реализацију друге фазе смањења КФОР и јачање извршних функција мисије ЕУЛЕКС на северу Покрајине.
 
У погледу рада изасланстава одбране отворена су изасланства одбране Р. Србије у Босни и Херцеговини јуна 2010. године, у Либији и Шпанији јула, док је изасланство у Израелу привремено затворено. Тежишта рада изасланстава одбране су била на представљању МО и Војске Србије и ангажовању у оквиру војно-дипломатских мисија у земљама пријема, прикупљању података од значаја за систем одбране и билатералној и мултилатералној сарадњи у области одбране. 
 
Извештај ВОА присутни чланови Одбора за безбедност Скупштине Србије усвојили су једногласно.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас