27022019_Pоsеtа_VSBO_naslovna.JPG

Посета полазника Високих студија безбедности и одбране

27. 02. 2019

Полазници осме генерације Високих студија безбедности и одбране (ВСБО) Школе националне одбране посетили су 26. фебруара Војнообавештајну агенцију.

Директор ВОА бригадни генерал Зоран Стојковић упознао је полазнике ВСБО са местом и улогом Агенције у безбедносно-обавештајном систему Републике Србије, законским оквиром деловања, организацијском структуром, надлежностима, мисијом и задацима. Он је посебно истакао значај сарадње ВОА са Безбедносно-информативном и Војнобезбедносном агенцијом. Поменуо је важност праћења савремених трендова у обавештајној  делатности и континуираног образовања кадра.

Начелник ВСБО пуковник др Горан Жупац захвалио је бригадном генералу Стојковићу на сарадњи која постоји од самог оснивања тог највишег вида  усавршавања официра и државних службеника у Војној академији и ВОА, као и на подршци коју изасланици одбране пружају реализацији студијских програма ВСБО.

Један од полазника осме генерације ВСБО начелник за безбедност у Безбедносно-информативној агенцији Марко Парезановић рекао је да је посета Агенција била изузетно корисна.
„Војнообавештајна агенција је заштитница интереса Републике Србије у иностранству и тај посао обавља законито и часно, због чега је право задовољство сарађивати са њеним припадницима. Наша заједничка мисија је очување безбедности свих грађана наше земље“, истакао је Парезановић.

У склопу посете, полазницима Високих студија безбедности и одбране представљена је музејска поставка ВОА, која прати историјски развој обавештајне делатности од њених институционалних зачетака у српској војсци крајем 19. века до данас.
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас