Sajam_knjiga_2019_naslovna.JPG

Изазови савремене војне дипломатије

25. 10. 2019

На штанду Министарства одбране и Војске Србије на београдском Сајму књига 23. октобра 2019. године одржана је трибина о савременој војној дипломатији, на којој су учествовали пуковници Александар Миленковић и Саша Перовић из Војнообавештајне агенције и мајор Милан Бероња из Одсека за сарадњу са страним војним представницима.

Пуковник Миленковић говорио је о улози изасланика одбране и њиховим конкретним задужењима, као и о поступку селекције и обуке официра који се упућују на ту одговорну дужност.

“Корени војне дипломатије сежу у далеку прошлост. Војни изасланици су некада били гласници владара, односно, суверена, а данас је реч о комплексном низу послова и задужења, који захтевају посебна знања и вештине”, нагласио је пуковник Миленковић.

Он је посаветовао младе официре који би једног дана желели да постану изасланици одбране да треба да обрате пажњу на учење страних језика, познавање војне доктрине и стратегије и свих других аспеката битних за оружане снаге.

Мајор Милан Бероња говорио је о страним изасланицима одбране акредитованим у нашој земљи и активностима Одсека за сарадњу са страним војним представницима. Он је изнео интересантне податке о порасту броја активности међународне војне сарадње, коју је, на пример, 2006. године чинила 741, а 2017. године 1021 активност. 
 
Присутне госте на трибини пуковник Саша Перовић упознао је са актуелном мрежом изасланстава одбране Републике Србије и изазовима са којима се сусрећу наши изасланици.

“Кључни изазов је брзина протока информација у свету који је постао "глобално село". Пре двадесет година, када смо упућивали људе у неке земље, изгледало је као да иду заиста далеко, а данас је чини се све близу, управо захваљујући томе што информације о догађају из најудаљенијег дела света долазе до нас готово моментално“, рекао је пуковник Перовић и додао да повећање билатералних војних активности имплицира знатно више посла за војну дипломатију.

На крају излагања он је казао да поуздано може да тврди да тамо где имамо наше изасланике постоји и боље разумевање с том државом, што сведочи да се кроз процесе селекције и обуке кандидата, које спроводи Агенција, долази до најбољих људи који могу да изађу у сусрет сложеним изазовима војне дипломатије.
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас