Tribina 24 10 2018 naslovna.JPG

Трибина o војнoj дипломатији

24. 10. 2018

На штанду Министарства одбране и Војске Србије на београдском Сајму књига у уторак, 23. октобра, одржана је трибина посвећена војној дипломатији, на којој су учествовали припадници Војнообавештајне агенције пуковник Саша Перовић и потпуковник Горан Милошевић, научни сарадник у Институту за стратегијска истраживања пуковник др Вељко Благојевић и наш дипломата и некадашњи амбасадор Србије у Белорусији Срђан Ђукић.

Учесници трибине сагласили су се да је војна дипломатија увек била незаменљива подршка државној спољној политици.
„Раније су војни изасланици били људи од највећег поверења владара, док је данас реч о специфичној професији за коју се одабрани официри школују. И тада је важило, а и сада је чињеница да је дипломатија у миру јака колико су снажне држава и њена економија, а у рату колико је јака војска“, казао је дипломата Срђан Ђукић и додао да његово искуство показује да су припадници војске најспремнији део нашег дипломатског састава.

Пуковник Вељко Благојевић осврнуо се на почетке формалног војнодипломатског представљања Србије 1878. године рекавши да је у то време, због специфичних историјских околности, управо војна дипломатија била суштина спољно-политичког наступа Кнежевине, а касније и Краљевине Србије. Он је подсетио да су сви војни изасланици у то време морали да буду ђенералштабни официри и да су представљали елиту српске војске.

Пуковник Саша Перовић рекао је да се и данас у изасланства шаљу најискуснији официри, који извршавају коплексне задатке.
“Војнообавештајна агенција, као носилац војнодипломатске функције у МО и ВС, посвећује велику пажњу том сегменту свог рада. У овом тренутку, 27 официра у 23 земље света представља и штити интересе Министарства одбране и Војске Србије и ради на јачању војно-војне и војно-економске сарадње”, истакао је пуковник Перовић.

Говорећи о припремама официра за рад у изасланствима одбране, потпуковник Милошевић нагласио је да они, осим беспрекорног познавања система одбране Србије и земље у коју се упућују, морају имати знања из области међународних односа, безбедности, протокола, комуникације и слично. Посебна пажња се поклања припреми целокупне породице за живот у новом окружењу.
“Изасланик мора бити, пре свега, професионалац, частан официр, спреман да служи интересима свје земље и марљиво ради током читавог мандата. Зато је у овом послу избор кадра најважнији сегмент”, закључио је потпуковник Милошевић.

Ове године Република Србија обележава 140 година војнодипломатског представљања, односно, годишњицу упућивања првог војног изасланика на дужност. Први војни изасланик, мајор Кнежевине Србије Константин – Кока Миловановић, упућен је на дужност 1878. године у Беч.
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас