VOA logo

Седница Одбора за контролу служби безбедности

21. 12. 2018

У току дискусије је истакнуто да је због актуелне безбедносне ситуације неопходно интензивно ангажовање свих државних структура као и органа безбедности Републике Србије. Чланови Одбора за контролу служби безбедности пружили су пуну подршку председнику Републике Србије Александру Вучићу, свим државним органима и службама безбедности у напорима које улажу на заштити и очувању безбедности Републике Србије и свих њених грађана.

Чланови Одбора информисани су о актуелној безбедносној ситуацији у Републици Србији као и о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у окружењу. Том приликом чланови Одбора упознати су са активностима које војне службе безбедности предузимају у вези са недавним догађајима од утицаја на безбедносну ситуацију у Републици Србији, укључујући догађаје у јужној српској покрајини. На основу представљених активности и добијених информација, истакнуто је да су војне службе безбедности у извештајном периоду све задатке из својих надлежности вршиле у складу са важећим позитивно-правним прописима, у интересу заштите безбедности Републике Србије и свих њених грађана.

Током дискусије, оцењено је да извештаји пружају потпун увид у рад Војнообавештајне и Војнобезбедносне агенције и да су агенције у извештајном периоду ефикасно извршавале задатке из своје надлежности. Анализом рада у извештајним периодима, Одбор је закључио да је Војнобезбедносна агенција успешно реализовала тежишне задатке из своје надлежности у супротстављању организованом криминалу и корупцији, безбедносној и контраобавештајној заштити Министарства одбране и Војске Србије.

Посебно је наглашен значај правовременог откривања и процењивања индикатора угрожавања безбедности система одбране и предузимање ефикасних мера контраобавештајне и безбедносне заштите Министарства одбране и Војске Србије. Агенције су у извештајном периоду реализовале задатке из своје надлежности у складу са законом и у сарадњи са органима руковођења и командовања Министарства одбране и Војске Србије, као и са другим надлежним институцијама у Републици Србији и партнерским службама других земаља.

Чланови Одбора посебно су поздравили унапређење сарадње и размену информација са домаћим и страним службама безбедности чиме је омогућена ефикаснија провера података и информација што је допринело већој поузданости процена и у великој мери допринело јачању поверења и сарадње међу агенцијама.

Такође, препознајући значајну улогу коју имају изасланства одбране, као организационе јединице Војнообавештајне агенције, чланови Одбора изразили су јединствен став да се пружи пуна подршка за отварање нових изасланства одбране.

Преузето са сајта Народне скупштине.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас