Spоmеn_kоmplеksа_u_Теkеrišu_naslovna.JPG

Обилазак Спомен-комплекса у Текеришу

21. 09. 2018

Припадници Војнообавештајне агенције обишли су 20. септембра 2018. године Спомен комплекс у Текеришу, селу на југоисточним обронцима планине Цер, где се одиграла једна од најзначајнијих битака у Првом светском рату. 

Представница Музеја Церске битке у Текеришу Станица Милојевић упознала је припаднике ВОА са занимљивим детаљима о току једне од чувених битака Великог рата, која се одиграла у августу 1914. године. У спомен-костурници, која је откривена 28. јуна 1928. године, сахрањено је око 3.500 српских војника као и изгинули Чеси, припадници 28. прашког пука.

Припадници Агенције су потом обишли поставку Музеја Церске битке. Музеј се налази у некадашњој капели, у коју је после Другог светског рата Народни музеј из Шапца поставио изложбу о Церској операцији.

Обилазак Спомен-комплекса у Текеришу организован је поводом обележавања стогодишњице завршетка Првог светског рата, са циљем неговања традиције и развијања морала у МО и ВС.
Припадници ВОА посетили су и манастир Каона, који се налази у истоименом селу у околини Лознице.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас