dsc_6393.jpg

Одбор за контролу служби безбедности у надзорној посети Војнообавештајној агенцији

18. 12. 2019

У складу са Планом рада Одбора за 2019. годину чланови Одбора за контролу служби безбедности Народне скупштине Републике Србије, реализовали су надзорну посету Војнообавештајној агенцији.

Делегацију Одбора предводио је председник Одбора мр Игор Бечић. У раду делегације Одбора која је обавила надзорну посету учествовали су народни посланици чланови и заменици чланова Одбора: Марија Обрадовић, Горан Пекарски и Јасмина Обрадовић.

У складу са овлашћењима чланови делегације Одбора за контролу служби безбедности извршили су надзор над законитошћу рада Војнообавештајне агенције и по принципу случајног узорка остварили непосредан увид у документацију која се односи на примену посебних поступака и мера за тајно прикупљање података из надлежности Војнообавештајне агенције. Делегација Одбора установила је да је, у надзираним случајевима, Војнообавештајна  агенција поступала у складу са делокругом рада и законом прописаним процедурама.

Чланови делегације Одбора информисани су о активностима које Војнообавештајна агенција предузима а које се односе на прикупљање, анализу, процену, заштиту и достављање података и информација о потенцијалним и реалним опасностима по безбедност Републике Србије. Такође, чланови делегације Одбора разматрали су ефикасност и правовременост достављања података и информација до којих је дошла Војнообавештајна агенција а које су у надлежности других служби безбедности или полиције. Констатовано је да Војнообавештајна агенција прати безбедносну ситуацију и реагује сходно овлашћењима које има на основу закона. Позитивно је оцењен рад припадника Војнообавештајне агенције и наглашена пуна подршка њиховом даљем ангажовању на реализацији тежишних задатака.
 
Надзорном посетом Војнообавештајној агенцији заокружен је циклус надзорних посета дирекцијама служби безбедности, а у наредном периоду Одбор ће наставити активан надзор над радом служби безбедности у циљу повећања ефикасности рада служби безбедности.
 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас