Пета годишња конференција изасланика одбране Републике Србије

Пета годишња конференција изасланика одбране Републике Србије

16. 03. 2011

У Београду се од 14. до 18. марта одржава 5. годишња конференција изасланика одбране Републике Србије. Радни назив заседања је "Унапређење рада изасланстава одбране", што указује на главни циљ овогодишњег сусрета. И овом приликом војнодипломатски представници Републике Србије ће непосредно размотрити питања везана за њихов рад, добити инструкције за деловање у наредном периоду од руководства Министарства одбране и Војске Србије и разменити искуства са колегама.

 
Трећег радног дана, 16. марта, пленарна седница је одржана у Дому гарде на Топчидеру. Изасланицима одбране МО Републике Србије обратили су се представници руководства МО и ВОА. После уводне речи заступника директора ВОА бригадног генерала Драгана Владисављевића, учешће у излагању узели су министар одбране господин Драган Шутановац, начелник генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе господин Илија Пилиповић, државни секретар г.ђица Тања Мишчевић и помоћник министра спољних послова Републике Србије господин Зоран Вујић. Такође, изасланици одбране који врше дужност у САД, Русији, Кини, Немачкој и Великој Британији говорили су о стању, изазовима и проблемима у билатералној војној сарадњи Републике Србије и тих држава.
 
Министар одбране, господин Драган Шутановац је излагање започео приоритетима одбрамбене политике Р.Србије, при чему је нагласио важност европских интеграција, регионалне сарадње и њихову снажну повезаност. Према његовим речима, за Србију је најважније да у региону не постоје војно-војни проблеми и да због окренутости унутрашњим проблемима великих и важних држава, државе у региону треба да се више ослањају на међусобну подршку. Европским интеграцијама Министарство одбране доприноси намером да учествује у мултинационалним операцијама Европске уније. Са најважнијим партнерима САД и Кином треба и даље неговати висок ниво пријатељских односа и реализовати стратешке интересе. Такође, треба јачати сарадњу у области политике одбране са Русијом и максимално користити предности које проистичу из статуса Србије као чланице ПзМ. Република Србија ће у будућности бити важан међународни партнер у борби против тероризма, а учешће у МНОп још увек није достигло пун капацитет. Систем одбране Републике Србије има шта да понуди партнерским и пријатељским земљама у погледу образовања, обуке и војно-техничке сарадње. То потврђује и пораст заинтересованости за наш војно индустријски комплекс, првенствено афричких, али и европских држава. Министар одбране господин Драган Шутаноцац је на крају излагања нагласио да мрежа изасланстава МО и ВС и даље треба да буде, заједно са капацитетима других министарстава у функцији реализације најважнијих државних интереса Републике Србије.
 
Начелник генералштаба ВС, генерал Милоје Милетић је упознао изасланике одбране са најзначајнијим активностима Војске Србије у 2011. години и посебно са планом динамичне војне сарадње, чији је носилац Војска Србије. Сугерисао је војнодипломатским представницима да у што већој мери присуствују конференцијама, семинарима и скуповима где се размењују стручна мишљења о војним питањима и иницирају активности које би могле бити реализоване у процесу усаглашавања планова за наредни период.


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас