VOA logo

Одбор за контролу служби безбедности обавио прву надзорну посету војнообавештајној агенцији

15. 07. 2013

Београд, 15.07.2013. - Чланови Одбора за контролу служби безбедности које је предводила председник Одбора Јадранка Јоксимовић, реализовали су прву надзорну посету Војнообавештајној агенцији у складу са Планом рада Одбора, а ради утврђивања чињеница о евентуалном незаконитом поступању ВОА према припадницима Агенције који су се обратили Генералном инспектору служби и Заштитнику грађана.
У саставу Делегације Одбора учествовали су народни посланици чланови Одбора: Игор Бечић, Драган Шутановац, као и заменици чланова Одбора Мирољуб Стојчић и Јожеф Шандор.
Надзорна посета представља наставак седнице Одбора од 18. јула ове године на којој је Одбор већ разматрао чињенице о евентуалном незаконитом поступању ВОА у случају припадника који су се обратили органима надзора.
Одбор за контролу служби безбедности прихвата налазе из извештаја Генералног инспектора служби којим су утврђене неправилности у поступању ВОА према појединим припадницима, као и већи део препорука Заштитника грађана. Чланови Одбора изразили су резерву према делу налаза и препорука Заштитника грађана у једном од случајева, сматрајући да у истом не постоји довољно елемената на основу којих би се утврдило неправилно поступање Агенције према овом припаднику. Одбор такође заузима став да прекоманде професионалних војних лица у начелу представљају саставни део војничке професије, те стога не би требало да буду превасходни основ за обраћање Заштитнику грађана и другим органима контроле.
Војнообавештајна агенција је показала конструктиван и отворен приступ током надзорне посете чланова Одбора, којима је омогућила увид у комплетну документацију и несметан разговор са припадницима Агенције који су се обраћали органима контроле.
Надзорном посетом ВОА Одбор је заокружио први циклус надзорних посета службама безбедности у складу са Планом рада Одбора. Након усвајања записника надзорних посета на седници Одбора у септембру месецу Одбор ће детаљније информисати јавност о резултатима надзора у складу са Одлуком Одбора о обављању непосредног надзора над радом служби безбедности и у складу са одредбама Закона о тајности података.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 29.03.2019. | Саопштење о трибини о НАТО агресији

    У складу са Програмом обележавања 20 година од одбране од НАТО агресије, изасланици одбране Републике Србије су у протеклом периоду организовали низ догађаја

  • 12.03.2019. | Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

    Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза

  • 09.03.2019. | Министар Вулин на Конференцији изасланика одбране

    Састанку у оквиру Конференције изасланика одбране Републике Србије, одржаном данас у Дому Гарде на Топчидеру, присуствовали су министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба.

Важнији линкови

Пратите нас