VOA logo

Одбор за контролу служби безбедности обавио прву надзорну посету војнообавештајној агенцији

15. 07. 2013

Београд, 15.07.2013. - Чланови Одбора за контролу служби безбедности које је предводила председник Одбора Јадранка Јоксимовић, реализовали су прву надзорну посету Војнообавештајној агенцији у складу са Планом рада Одбора, а ради утврђивања чињеница о евентуалном незаконитом поступању ВОА према припадницима Агенције који су се обратили Генералном инспектору служби и Заштитнику грађана.
У саставу Делегације Одбора учествовали су народни посланици чланови Одбора: Игор Бечић, Драган Шутановац, као и заменици чланова Одбора Мирољуб Стојчић и Јожеф Шандор.
Надзорна посета представља наставак седнице Одбора од 18. јула ове године на којој је Одбор већ разматрао чињенице о евентуалном незаконитом поступању ВОА у случају припадника који су се обратили органима надзора.
Одбор за контролу служби безбедности прихвата налазе из извештаја Генералног инспектора служби којим су утврђене неправилности у поступању ВОА према појединим припадницима, као и већи део препорука Заштитника грађана. Чланови Одбора изразили су резерву према делу налаза и препорука Заштитника грађана у једном од случајева, сматрајући да у истом не постоји довољно елемената на основу којих би се утврдило неправилно поступање Агенције према овом припаднику. Одбор такође заузима став да прекоманде професионалних војних лица у начелу представљају саставни део војничке професије, те стога не би требало да буду превасходни основ за обраћање Заштитнику грађана и другим органима контроле.
Војнообавештајна агенција је показала конструктиван и отворен приступ током надзорне посете чланова Одбора, којима је омогућила увид у комплетну документацију и несметан разговор са припадницима Агенције који су се обраћали органима контроле.
Надзорном посетом ВОА Одбор је заокружио први циклус надзорних посета службама безбедности у складу са Планом рада Одбора. Након усвајања записника надзорних посета на седници Одбора у септембру месецу Одбор ће детаљније информисати јавност о резултатима надзора у складу са Одлуком Одбора о обављању непосредног надзора над радом служби безбедности и у складу са одредбама Закона о тајности података.

 

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас