Pk Raseti francuski orden.JPG

Пуковнику Рашети француски орден Националног реда за заслуге

12. 03. 2019

Некадашњем изасланику одбране Републике Србије у Републици Француској пуковнику Зорану Рашети уручен је орден Националног реда за заслуге, у рангу витеза, у Амбасади Француске у Београду. Орден је, у име француског председника Емануела Макрона, пуковнику Рашети уручио амбасадор Фредерик Мондолони.

Према речима амбасадора Мондолонија, за време службовања у Француској од 2012. до 2016. године пуковник Зоран Рашета истакао се залагањем за јачање билатералне сарадње између две земље, професионализомом и великом ефикасношћу приликом посета на високом нивоу.

- Као што знате, братство по оружју је исковано током Првог светског рата на бојном пољу на Солунском фронту. Обележили смо заједно прошле године ову стогодишњицу бројним активностима, на којима су радиле Амбасада Француске, Министарство одбране Републике Србије и Војна академија – подсетио је амбасадор, наводећи да је значај тих активности да омогуће да не заборавимо прошлост, али и помогну у грађењу будућих односа у области одбране.

Амбасадор Мондолони је подвукао да су прошлогодишњи сусрет српског министра одбране Александра Вулина и његове француске колегинице Флоранс Парли у Призу, као и министра Вулина са државним секретаром при француском Министарству Војске Женевјев Дарјесек у Београду, такође били прилика за француске званичнике да изразе задовољство што су представници Србије заједно са Француском у бројним мировним мисијама.

- Србија је земља Балкана која даје највећи допринос мировним мисијама, било да су оне под заставом Уједињених Нација или Европске Уније. Желим да изнова овде подвучем да се држање војника Србије веома цени од стране наших војних лица у тим кризним регионима и да смо у потпуности свесни напора који улаже Војска Србије – поручио је амбасадор Фредерик Мондолони.

Пуковник Зоран Рашета добијено одликовање оцењује као потврду да је тежња за унапређењем војних односа између Француске и Србије била успешна.

- Један од задатака био је да успоставим што боље војне односе између наше две војске, француске и српске. Мислим да сам у томе успео. Ово је само крајњи чин заслуга и потврда свега онога што смо радили заједно – наша два министарства. Сворили смо темељ за будућу доградњу, пре свега у мултинационалним операцијама – истако је пуковник Рашета и захвалио свим својим колегама које су га у томе подржали.

Национални орден за заслуге је француски орден кога је 1963. године успоставио генерал Шарл де Гол, како би наградио цивиле или војна лица за узвишене заслуге које су учинили на добробит нације. По протоколарном реду, ово одликовање се налази одмах након Легије части, која представља награду за посебне цивилне и војне заслуге.
 

 

Пуковнику Рашети француски орден Националног реда

Додела ордена
 
 

Изјава пуковникa Зоранa Рашетe

Изјава
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас