9_10_2018_Izlozba_pocetna.JPG

У Војном музеју отворена изложба о 140 година војне дипломатије

09. 10. 2018

Ове године Република Србија обележава 140 година војнодипломатског представљања, односно упућивања првог војног изасланика на дужност. Јубилеј је данас обележен отварањем изложбе у Војном музеју на Калемегдану, коју је приредила Војнообавештајна агенција.

Отварајући изложбу директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал  Зоран Стојковић подсетио је да је од 1878. године до данас око 500 официра обављало дужност војног изасланика, односно изасланика одбране. У овом тренутку Република Србија има 23 изасланства одбране.

– Велика је част за официра да представља своју земљу и своју војску. И данас бројни припадници Министарства одбране и Војске Србије обављају ту изазовну, одговорну и часну војничку дужност. Њихов задатак јесте да шире истину о Србији  и њеној позицији војне неутралности, опредељењу које дозвољава да сарађујемо са свим земљама и свим војним савезима, ако је то у обостраном интересу. Изасланици одбране пружају подршку државној дипломатији и реализују задатке спољне и одбрамбене политике земље, коју креира државно и војно руководство Србије. Они су промотери интереса нашег система одбране, дипломате у униформи који унапређују пријатељске односе и развијају међународну војну сарадњу – рекао је генерал Стојковић и истакао да је у години јубилеја  војне дипломатије Војообавештајна агенција отворила изасланство одбране у Белорусији, а до краја године планирано је и отварање изасланства у Ирану.

Јубилеј је својим колегама честитао војни изасланик Републике Аустрије пуковник Томас Ахамер, доајен војнодипломатског кора у Србији, и уручио директору ВОА документа из архива Аустрије који се односе на неке од наших првих изасланика у Аустрији.

Глумац Небојша Миловановић читао је делове извештаја војних изасланика с краја 19. века.

У поставци изложбе налазе се извештаји војних изасланика писани руком с краја 19. века, као и њихови мемоари, примери докумената којима је регулисан рад војних изасланика у нашој војсци и оружаним снагама других земаља, промотивни албуми са фотографијама  из ЈНА, оригинални примерци телеграма, а изложени су и делови униформи наших изасланика од 19. века до данас.

Прво војно изасланство отворено је у Бечу крајем 1878, а први официр који је имао част да представља нашу војску у иностранству био је артиљеријски мајор Костантин Миловановић Кока, официр школован у земљи и иностранству, који је био и познати конструктор стрељачког наоружања.
 

 

У Војном музеју отворена изложба о 140 година војне дипломатије

Обраћање директора ВОА
 


Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

Важнији линкови

Пратите нас