VOA logo

Обележен Дан примирја

09. 11. 2018

У Војнообавештајној агенцији данас је свечаним постројавањем припадника ВОА обележен 11. новембар - Дан примирја у Првом светском рату.

Пуковник Дејан Пајић истакао је током обраћања да припадници војске имају дужност да никада не забораве подвиге из Првог светског рата и јунаке – српске војнике, који су се вишеструко надмоћнијем непријатељу супротстављали са непоколебљивим уверењем да је пут ка слободи једини пут.

„Дан примирја представља празник за читав свет, али и подсећање на то колико је мир важан. Ми у Србији треба да га славимо и истовремено се присетимо страшне жртве коју су наш народ и српска војска поднели у највећем светском рату.
С правом треба да будемо поносни на претке, који су својом храброшћу у борби за слободу задивили цео свет“, нагласио је пуковник Пајић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје. Тај дан обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Србија је у Великом рату изгубила трећину становништва. Претрпела је огромне губитке и у односу на број становника је земља са највећим бројем страдалих у Првом светском рату.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 09.07.2019. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 9. јула 2019. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције за претходни период.

  • 14.06.2019. | Састанак министра одбране са будућим изасланицима одбране

    Министар одбране Александар Вулин разговарао је данас са официрима Војнообавештајне агенције, који ће у наредном периоду преузети дужност изасланика одбране Републике Србије у иностранству.

  • 14.06.2019. | Пријем код патријарха Иринеја

    Његова светост патријарх српски господин Иринеј примио је 12. јуна 2019. године у Српској патријаршији у Београду делегацију Војнообавештајне агенције на челу са директором бригадним генералом Зораном Стојковићем.

Важнији линкови

Пратите нас