VOA logo

Обележен Дан примирја

09. 11. 2018

У Војнообавештајној агенцији данас је свечаним постројавањем припадника ВОА обележен 11. новембар - Дан примирја у Првом светском рату.

Пуковник Дејан Пајић истакао је током обраћања да припадници војске имају дужност да никада не забораве подвиге из Првог светског рата и јунаке – српске војнике, који су се вишеструко надмоћнијем непријатељу супротстављали са непоколебљивим уверењем да је пут ка слободи једини пут.

„Дан примирја представља празник за читав свет, али и подсећање на то колико је мир важан. Ми у Србији треба да га славимо и истовремено се присетимо страшне жртве коју су наш народ и српска војска поднели у највећем светском рату.
С правом треба да будемо поносни на претке, који су својом храброшћу у борби за слободу задивили цео свет“, нагласио је пуковник Пајић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје. Тај дан обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Србија је у Великом рату изгубила трећину становништва. Претрпела је огромне губитке и у односу на број становника је земља са највећим бројем страдалих у Првом светском рату.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 24.12.2018. | Завршена Радионица о отвореним изворима

    Директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић доделио је у петак, 21. децембра, сертификате полазницима Радионице о употреби података

  • 21.12.2018. | Седница Одбора за контролу служби безбедности

    Одбор за контролу служби безбедности, на седницама затвореним за јавност, одржаним 21. децембра 2018. године, разматрао је и усвојио извештаје о раду Војнобезбедносне и Војнообавештајне агенције, за претходни период.

  • 11.12.2018. | Сарадња са Радио-телевизијом Србије

    Полазници Програма стручног усавршавања за рад у изасланствима одбране, који спроводи Војнообавештајна агенција, посетили су 5. децембра Радио-телевизију Србије.

Важнији линкови

Пратите нас