VOA logo

Обележен Дан примирја

09. 11. 2018

У Војнообавештајној агенцији данас је свечаним постројавањем припадника ВОА обележен 11. новембар - Дан примирја у Првом светском рату.

Пуковник Дејан Пајић истакао је током обраћања да припадници војске имају дужност да никада не забораве подвиге из Првог светског рата и јунаке – српске војнике, који су се вишеструко надмоћнијем непријатељу супротстављали са непоколебљивим уверењем да је пут ка слободи једини пут.

„Дан примирја представља празник за читав свет, али и подсећање на то колико је мир важан. Ми у Србији треба да га славимо и истовремено се присетимо страшне жртве коју су наш народ и српска војска поднели у највећем светском рату.
С правом треба да будемо поносни на претке, који су својом храброшћу у борби за слободу задивили цео свет“, нагласио је пуковник Пајић.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје. Тај дан обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

Србија је у Великом рату изгубила трећину становништва. Претрпела је огромне губитке и у односу на број становника је земља са највећим бројем страдалих у Првом светском рату.

Верзија за штампу

 

A+ A-

Претрага

Последње вести

  • 13.11.2018. | Бригадни генерал Стојковић на Конференцији SEEMIC

    Директор Војнообавештајне агенције бригадни генерал Зоран Стојковић учествовао је 7. новембра у Тирани на 10. годишњој конференцији

  • 09.11.2018. | Обележен Дан примирја

    У Војнообавештајној агенцији данас је свечаним постројавањем припадника ВОА обележен 11. новембар - Дан примирја у Првом светском рату.

  • 24.10.2018. | Трибина o војнoj дипломатији

    На штанду Министарства одбране и Војске Србије на београдском Сајму књига у уторак, 23. октобра, одржана је трибина

Важнији линкови

Пратите нас